Eurobank: Τι φέρνει η καθυστέρηση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση

Νέα δεδομένα έρχονται στο προσκήνιο σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση  της Eurobank στην περίπτωση που καθυστερήσει η ψήφιση του περίφημου νομοσχεδίου για τις τράπεζες.
 
Αυτή τη στιγμή τίθενται στο τραπέζι προτάσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας (σύμφωνα με το πόρισμα της Black Rock) να χρησιμοποιηθούν από το αποθεματικό του ΤΧΣ.  Δηλαδή το ποσό των 2 δισ. ευρώ (έως και 2,5 δισ. ευρώ) να τοποθετηθεί από το ΤΧΣ και στη συνέχεια ένα ποσοστό να πουληθεί σε ιδιώτες.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση είναι έτοιμος, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αναμένει όχι μόνο την άφιξη της τρόικας την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία πρέπει να δημοσιοποιήσει τα ποσά που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πάντως είναι άγνωστο ακόμα εάν στο νέο νόμο για τις τράπεζες θα   περιλαμβάνεται η πρόταση  του ΤΧΣ να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις στους κατόχους των warrants των συστημικών τραπεζών.

Οι αρχικές προβλέψεις έδιναν τη δυνατότητα στο Ταμείο Σταθερότητας να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants. Το ΤΧΣ θα μπορούσε με premium π.χ. 30% επί των τότε τιμών, να υποβάλλει δημόσιες προτάσεις προς τους κατόχους των warrants, όσα warrants αποκτάει να τα διαγράφει και εν συνεχεία οι μετοχές που αντιστοιχούν σε αυτά τα warrants να μπορεί να τις πουλάει μέσω placement σε επενδυτές.