Ντάισελμπλουμ: Εντός της εβδομάδας στην Αθήνα η τρόικα

Την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα “τις ερχόμενες ημέρες”, και πιο συγκεκριμένα “αργότερα αυτήν την εβδομάδα”, ανακοίνωσε μετά το τέλος του σύντομου σημερινού Eurogroup o Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, διαψεύδοντας τον αξιωματούχο της Κομισιόν που νωρίτερα δήλωνε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η τρόικα πιθανότατα δε θα έρθει αυτήν την εβδομάδα.

"Η τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου", επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την επόμενη δόση των δανείων, της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Διαβάστε: ΔΝΤ: Τη Δευτέρα επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα

Ο πρόεδρος του Eurogroup εξήρε ακόμα την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, καλώντας την παράλληλα να συνεργαστεί με την τρόικα.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Ντάισελμπλουμ παρατήρησε πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας σταθεροποιείται, ενώ το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν σημείωσε πως η τρόικα μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, υπογραμμίζοντας πως, παρά τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν, έχει καταγραφεί “πραγματική πρόοδος”.

Ο επίτροπος ανέφερε ακόμα πως ο Γιάννης Στουρνάρας τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ αρνήθηκε να πάρει θέση στο διάλογο σχετικά με το πραγματικό μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, παραπέμποντας στην επιβεβαίωση των ελληνικών στοιχείων από την Eurostat.

Όσο για τα νέα δεδομένα στην Ιταλία, ο Ρεν εκτίμησε πως η νέα κυβέρνηση στη χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ υπογράμμισε πως η συσσώρευση χρέους της Ιταλίας κάθε άλλο παρά βοηθά την ανταγωνιστικότητά της και ξεκαθάρισε πως οι προσπάθειες μείωσης του χρέους θα πρέπει να συνεχιστούν.