Είναι προφανές, ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ότι έως το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου η τρόικα δεν θα επιστρέψει στην Αθήνα και οι υπουργοί Οικονομικών απλώς θα ενημερωθούν για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το Eurogroup η τρόικα θα επιστρέψει πολύ σύντομα στην Αθήνα και προσέθεσε ότι η επιστροφή της τρόικας είναι αναγκαία, αλλά όχι και επαρκής προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
«Υπάρχουν ακόμα μερικές πτυχές που πρέπει να διευκρινιστούν. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να προλάβουμε την προθεσμία ως το επόμενο Eurogroup της 10ης Μαρτίου», ανέφερε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, στο Eurogroup του Μαρτίου να ληφθεί μια έστω «προκαταρκτική απόφαση» για την Ελλάδα.
Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απάντησε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να έχει κάποιος «βέβαιη άποψη» για πλεόνασμα, δεδομένου ότι η Eurostat θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος του 2013, στις 23 Απριλίου.
«Πραγματικά δεν έχω ιδέα αν οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σωστές ή όχι. Πάντως, με εκπλήσσει η βεβαιότητά της», δήλωσε, σχολιάζοντας ότι αν το πλεόνασμα είναι πράγματι τόσο υψηλό οι πάντες θα μείνουν ικανοποιημένοι. Ο ίδιος υπενθύμισε, ωστόσο, ότι επιθυμία όλων είναι η αξιολόγηση να κλείσει πριν από τα μέσα Μαΐου, όταν λήγουν ελληνικά ομόλογα.
Σχετικά με τις σημαντικές αποφάσεις που αναμένονται για την Ελλάδα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι όταν επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις του προγράμματος, θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν γνωρίζω πόσο θα διαρκέσει αυτή η συζήτηση, πάντως όλοι εργάζονται "καλή τη πίστει" και υπάρχει βούληση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», δήλωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο μέχρι τη λήξη του, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2014 για την ΕΕ και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 για το ΔΝΤ.
Καταλήγοντας, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η λήξη ελληνικών ομολόγων τον Αύγουστο. «Νομίζω ότι θα χρειαστεί να εργαστούμε στη διάρκεια των θερινών διακοπών για την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων», ανέφερε.