Αισιόδοξοι για τη χορήγηση επιπλέον χρόνου και χρημάτων στην Ελλάδα εμφανίζονται αρκετοί βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια πρόταση δε θα αντιμετώπιζε σφοδρή αντίσταση από την αντιπολίτευση.
Ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Χανς Μίχελμπαχ, σημειώνει πως η κυβερνητική συμμαχία είναι πρόθυμη να προσφέρει στην Ελλάδα δύο επιπλέον χρόνια για να μειώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της, καθώς και επιπλέον χρηματική βοήθεια ώστε να διατηρηθεί η χώρα ζωντανή, με την προϋπόθεση φυσικά ότι υπάρχει κάποιο σχέδιο που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος της χώρας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, αν και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συμφωνήσει την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, οι περισσότεροι βουλευτές πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο είναι απλώς θέμα χρόνου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως υποστηρίζουν πολλοί, θα υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα, που θα συντάρασσε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Δε λείπουν βέβαια και οι φωνές μέσα στο κυβερνητικό σχήμα που εκφράζουν αντιρρήσεις για τέτοια σχέδια, όμως δεν ξεπερνούν τους δέκα οι βουλευτές που έχουν δηλώσει ξεκάθαρα πως η ψήφος τους θα είναι αρνητική. Οι περισσότεροι από αυτούς μάλιστα ψήφισαν εναντίον και των προηγούμενων συμφωνιών βοήθειας προς την Ελλάδα, χωρίς να εμποδίσουν την υλοποίησή τους.
Ένας από αυτούς είναι και ο κυβερνητικός εταίρος της Άνγκελα Μέρκελ, Ράινερ Μπρούντερλε, που ωστόσο δήλωσε στον γερμανικό τύπο ότι "μπορούμε να συζητήσουμε για μία επιμήκυνση υπό όρους", ενώ αντίθετα ο Φρανκ Σέφλερ, στέλεχος του κόμματος του Μπρούντερλε, είναι πιο αυστηρός: "Δεν πρόκειται να το υπερψηφίσω", ξεκαθαρίζει.
Η αλλαγή στάσης στον κυβερνητικό συνασπισμό φαίνεται ότι οφείλεται εν μέρει και στις πιέσεις που ασκούν άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Φαίνεται λοιπόν ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, αλλά και για επιπλέον οικονομική βοήθεια από την πλευρά της Γερμανίας.