Παραλληλισμούς με τη Lehman Brothers, αλλά και την Αργεντινή, έκανε για την Ελλάδα ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα “Μαθήματα από την κρίση: Βελτιώνοντας την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ζώνης του Ευρώ” στο Μέγαρο Μουσικής.
Σύμφωνα με τον Τρισέ, αν οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών δεν είχαν λάβει γενναίες αποφάσεις “θα είχαμε βρεθεί σε μία απύθμενη ύφεση”, και ήταν αυτά τα μέτρα που απέτρεψαν ένα γενικευμένο κραχ, καθώς πρόκειται για μία κρίση την οποία κανείς δεν είχε προβλέψει και είναι άνευ προηγουμένου μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Τρισέ, που διετέλεσε πρόεδρος της ΕΚΤ ως το 2011, κατά το ξέσπασμα δηλαδή της κρίσης, σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας ήταν αντίστοιχη με αυτήν της Lehman Brothers, ως κάποιο βαθμό, ενώ επεσήμανε πως αν δεν είχε γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή, η χώρα μας θα είχε γίνει σαν την Αργεντινή.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι το βάρος της προσαρμογής θα μπορούσε να είχε κατανεμηθεί πιο δίκαια στην κοινωνία, κάτι που θα βοηθούσε στον περιορισμό της ανεργίας, καθώς και ότι έγιναν κάποια λάθη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υποστήριξε ότι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είχε εκτιμήσει σωστά τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2007.
Αναφορικά με το ελληνικό PSI, ο Τρισέ σχολίασε ότι η ΕΚΤ έκανε πολλά για να βοηθηθεί η Ελλάδα και ότι ο φάκελος που είχε στα χέρια του όσο ήταν πρόεδρος της ΕΚΤ έγραφε πως “ήσασταν ενάντια στην αναδιάρθρωση του χρέους και δεχτήκατε μόνο τον Ιούλιο του 2011”.