“Η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμεία θα έπρεπε να δοκιμάσου μία νέα ιδέα στην προσπάθειά τους να καταρτίσουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα: Τη γενναιοδωρία. Συζητούν για το πόσο μακριά πρέπει να πάνε για να ελαφρύνουν το βάρος της χώρας από το χρέος, χωρίς να παραδέχονται ότι ένα ευθύ κούρεμα θα ήταν το καλύτερο”.
Με αυτήν την εισαγωγή ξεκινά η ανάλυση του αρθρογράφου του Reuters Τζορτζ Χέι για το πώς θα πρέπει να καταρτιστεί το φημολογούμενο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, οι εταίροι έχουν υποσχεθεί στη χώρα μας κάποια περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, υπό τον όρο να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα, όμως αποφεύγουν την προοπτική ενός “κουρέματος”, προτιμώντας να καταφύγουν στη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση των ωριμάνσεων και ένα νέο δάνειο, ύψους 15 δισ. ευρώ.
“Αυτό ακούγεται γενναιόδωρο. Αλλά ο κρίσιμος παράγοντας είναι το αν θα παράσχει τη μείωση του χρέους που χρειάζεται η Ελλάδα, κατά 3 με 4% του ΑΕΠ”, σημειώνει, και παρατηρεί πως οι δανειστές της χώρας δεν είναι γνωστοί για τη γενναιοδωρία τους.
Ωστόσο, οι Έλληνες νιώθουν πως μία μείωση κατά 9% στο έλλειμμα του Προϋπολογισμού, μετά από τρία χρόνια βίαιας λιτότητας, αξίζει λίγη χαλάρωση”, τονίζει ο αρθρογράφος, και καταλήγει: “Και αν καταστεί προφανές ότι το χρέος ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, οι αριστεροί λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσουν σε δημοφιλία. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανάγκη ενός ξεκάθαρου, μονομερούς κουρέματος στο δημόσιο χρέος. Με άλλα λόγια, η εναλλακτική της γενναιοδωρίας μπορεί να είναι μεγαλύτερος πόνος μακροπρόθεσμα”.