Στουρνάρας: Κάτω από 4% η ύφεση το 2013

Μικρότερη από την προσδοκώμενη ύφεση για το σύνολο του 2013 και μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα προανήγγειλε, στην ομιλία του στην επιχειρηματική λέσχη “Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft της Φρανκφούρτης ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κάνοντας λόγο για μία “άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή” που έχει φέρει σε πέρας η Ελλάδα.

“Ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,4% του ΑΕΠ προβλέπεται στον Προϋπολογισμό του 2014 από το 2013, αν και φαίνεται πως, καθώς έρχονται νέα στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού, ακόμα και αυτός ο αναθεωρημένος φιλόδοξος στόχος θα ξεπεραστεί κατά πολύ”, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, και συνέχισε: “Επιπλέον, εκτιμάται ότι από το 2009 το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές ισοζύγιο έχει βελτιωθεί κατά περισσότερο από 20% του ΑΕΠ. Δεν υπάρχει καμία άλλη περίπτωση τέτοιας προσαρμογής στη σύγχρονη οικονομική ιστορία”.

Κατόπιν, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην ύφεση για το 2013, σημειώνοντας: “Η επίδοση του ΑΕΠ το 2013 ήταν καλύτερη από αυτή που αρχικά αναμέναμε (-3,7%), ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο ο ρυθμός της συρρίκνωσης ήταν ακόμα πιο ήπιος (-3%). Η πρόβλεψη για την ύφεση για το σύνολο του 2013, λοιπόν, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, από το -4,2% στο -4%. Τώρα φαίνεται ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο”.

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόβλεψη ότι το 2014 η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τονίζοντας πως η εμπιστοσύνη στη χώρα αποκαθίσταται σταδιακά.