Να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους αναφορικά με τους στόχους, που έχει θέσει η Ευρώπη για την αιολική ενέργεια, προκρίνοντας για το 2030 ένα στόχο τουλάχιστον 30% για τις ΑΠΕ, ζητούν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Συμβούλιο της Άνοιξης η EWEA και οι εκπρόσωποι των Εθνικών Ενώσεων Αιολικής Ενέργειας της Ευρώπης.
Για το λόγο αυτό, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Γενικοί Διευθυντές των Ευρωπαϊκών Εθνικών Ενώσεων Αιολικής Ενέργειας, μελών του Δικτύου Εθνικών Αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΝΑΝ-EWEA), πραγματοποίησαν συνάντηση στην Αθήνα, στις 5 Φεβρουαρίου, και κατέληξαν στο εξής ψήφισμα:
1. Η πρόσφατη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κλιματικό και Ενεργειακό πακέτο για το 2030 υπονομεύει την Ευρωπαϊκή πρωτοπορία και ηγεσία στην καινοτομία και τεχνολογία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την προσπάθεια της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ένα σταθερό, μακροπρόθεσμο θεσμικό πλαίσιο για το 2030, υποστηριζόμενο από φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ), είναι απαραίτητο για να συνεχίσει η αιολική ενέργεια να παρέχει φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, μαζί με πράσινη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού.
2. Ο στόχος 27% για τις ΑΠΕ το 2030, σε επίπεδο Ευρώπης, θα επιτευχθεί έτσι κι αλλιώς στα πλαίσια εφαρμογής τρεχουσών πολιτικών ενός στόχου μείωσης των εκπομπών των αερίων τoυ θερμοκηπίου (GHG) και για αυτό η πρόταση αυτή της Επιτροπής ισοδυναμεί με ανυπαρξία στόχου και ευτελίζει δύο δεκαετιών Ευρωπαϊκές πολιτικές για τις ΑΠΕ.
3. Η πρόταση δεν είναι λειτουργική και αποτελεί κλασσικό παράδειγμα αναποτελεσματικότητας. Δεν είναι λογικό ο στόχος 27% για τις ΑΠΕ το 2030 να ονομάζεται δεσμευτικός σε επίπεδο Ευρώπης και να μη συνοδεύεται από δεσμευτικούς εθνικούς στόχους, αφού έτσι καθίσταται πρακτικά αδύνατος ο έλεγχος και ο καταλογισμός ευθύνης στα κράτη μέλη για την μη επίτευξή του.
4. Η πρόταση, ανεξήγητα, αγνοεί τα ευρήματα της μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων (Impact Assessment) της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την οποία καταδεικνύεται ότι ένας στόχος 30% ΑΠΕ θα σήμαινε επιπλέον 568.000 θέσεις εργασίας και επιπλέον 260 δισ. ευρώ εξοικονόμηση σε δαπάνες ορυκτών καυσίμων.