Αποχωρεί στα μέσα Μαρτίου από την Επιτροπή Λογιστικής Πιστοποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) και το υπουργείο Οικονομικών ο καθηγητής Απόστολος Ρεφενές.
Ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα σε θέματα φορολογίας, που χειρίστηκε το ζήτημα της επιβολής φόρου υπεραξίας στα κέρδη από μετοχές, απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την οποία ζήτησε να μην ανανεωθεί η θητεία του.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών κ. Χρ. Παπακωνσταντίνου είχαν φτάσει το τελευταίο τρίμηνο πλήθος καταγγελιών για μη σύννομες ενέργειες του προέδρου της ΕΛΤΕ.
Οι ίδιες καταγγελίες μιλούσαν για σύγκρουση συμφερόντων, καθώς ο κ. Ρεφενές, καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ως επικεφαλής της Επιτροπής Λογιστικής Πιστοποίησης και Ελέγχων έπρεπε να ασκεί έλεγχο στις ελεγκτικές εταιρείες, εμφανιζόταν να έχει επαγγελματική συνεργασία με κάποιες εξ αυτών.
Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο η εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος στην ΕΛΤΕ, όσο και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, είχαν παραιτηθεί προσφάτως από το ΔΣ της Αρχής, καταγγέλλοντας από την πλευρά τους έκνομες ενέργειες και πρακτικές εκ μέρους του επικεφαλής της ΕΛΤΕ.
Ερωτήσεις για τα πεπραγμένα του κ. Ρεφενέ είχαν προ ημερών υποβληθεί και στη Βουλή από Ανεξάρτητους Βουλευτές.
Κατά την χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της ΕΛΤΕ, ο κ. Ρεφενές ενεχυρίασε στα μέλη του ΔΣ την ακόλουθη επιστολή:
"Αγαπητά μέλη του ΔΣ,
Όπως γνωρίζετε η θητεία του Δ.Σ λήγει τον επόμενο μήνα. Οι φορείς που εκπροσωπείτε θα κληθούν να ορίσουν εκ νέου τους εκπροσώπους τους στην ΕΛΤΕ. Εγώ ο ίδιος ενημέρωσα τον Υπουργό ότι μετά από 5 χρόνια έργου στην ΕΛΤΕ σε 2 συνεχείς θητείες και άψογη συνεργασία με 4 υπουργούς δεν επιθυμώ νέα θητεία ως Πρόεδρος της ΕΛΤΕ. Πιστεύω ότι πέτυχα όλους τους στόχους και τους σκοπούς για τους οποίους ανέλαβα αυτό το έργο. Μεταξύ άλλων:
Αναβαθμίσαμε τις επαγγελματικές εξετάσεις, την πρακτική άσκηση και την επαγγελματική εποπτεία παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Εγκαθιδρύσαμε σταθερό σύστημα ποιοτικών ελέγχων στα ελεγκτικά γραφεία και τους νόμιμους ελεγκτές που δραστηριοποιούνται στη χώρα και είμαστε ανάμεσα στις πρώτες πέντε χώρες της Ε.Ε που πρώτες έθεσαν σε ισχύ το σύστημα ποιοτικών ελέγχων.
Συμβάλαμε καθοριστικά στην αναμόρφωση της λογιστικής του Δημοσίου εισάγοντας τη λογιστική τροποποιημένης ταμειακής βάσης που αποτελεί πρόδρομο για τη μετάβαση σε πλήρη ΔΛΠ στο δημόσιο τομέα.
Με το φορολογικό πιστοποιητικό εισαγάγαμε ένα θεσμό που εμπέδωσε την ασφάλεια δικαίου στις επιχειρήσεις και παρήγαγε διεύρυνση της φορολογικής βάσης κατά 3,4 δις.
Συμβάλαμε καθοριστικά στη φορολογική μεταρρύθμιση της χώρας με τη συμβολή στη σύνταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Τέλος, με την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΛΤΕ που ενισχύει τη λειτουργική αυτονομία και αναβαθμίζει την πειθαρχική διαδικασία και τη σύνθεση των οργάνων με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, ολοκληρώνεται ένας κύκλος προσφοράς που μετέτρεψε την ΕΛΤΕ από ανενεργό υπηρεσία σε αυτοδύναμη Αρχή εφάμιλλη των ομολόγων μας στην Ε.Ε.
Θα ήθελα ακόμη μία φορά να σας ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία μας".