Κάθε μέρα που περνάει χωρίς συμφωνία και των τριών κομμάτων στο σύνολο των μέτρων – με αιχμή τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα εργασιακά -, φέρνει όλο πιο κοντά τη χώρα μας στην υλοποίηση του σεναρίου της δημιουργίας ειδικού κλειστού λογαριασμού – όπου θα κατατεθούν τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση – και στην εφαρμογή των ρητρών επίτευξης στόχων.
Κι αυτό, γιατί μπορεί οι δανειστές μας να έδωσαν παράταση λίγων ημερών για να υπάρξει τελικά συμφωνία, δεν κρύβουν, όμως, τον εκνευρισμό τους γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι τα νούμερα της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να μη βγαίνουν – με βάση και την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -, λόγω και της απροθυμίας της χώρας μας να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οδηγούν τα πράγματα σε αυτό, που φοβάται περισσότερο το οικονομικό επιτελείο.
Τι σημαίνουν όλα αυτά ;
Κλειστός λογαριασμός σημαίνει ότι:
-Τα χρήματα θα μπουν εκεί,
-Η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση,
-Τα ποσά θα εκταμιεύονται ανάλογα με την πρόοδο εφαρμογής των μέτρων και υλοποίησης των ψηφισθέντων παρεμβάσεων και όχι εφάπαξ,
-Και θα καταβάλλονται μόνο για την αποπληρωμή των ομολόγων και των τόκων δανείων.
Δηλαδή, με απλά λόγια, ο – γερμανικής εμπνεύσεως - κλειστός λογαριασμός, στον οποίο συμφωνεί πλέον και η Γαλλία, πιέζει ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στο να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις εσωτερικές της ανάγκες μόνη της, χωρίς άλλο δανεισμό. Συνεπώς, αν η Ελλάδα δεν κόψει τις κρατικές δαπάνες με μόνιμο τρόπο και όχι με αποσπασματικά και μόνιμα μέτρα, και αν δεν προχωρήσει στην επί της ουσίας βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού, τότε δεν θα μπορεί να πληρώνει μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία κλπ.
Επιπλέον, τα χρήματα δεν θα καταβληθούν όλα μαζί, αλλά σε δόσεις, με βάση την αξιολόγηση της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες επίτευξης στόχων, που σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να έχει νομοθετημένες προβλέψεις για εναλλακτικά μέτρα, σε περίπτωση που κάποιο ψηφισθέν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Νεκτάριος Β. Νώτης