Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2012 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε ύφεση 6,1%, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Το Κέντρο εκτιμά ύφεση 7,4% το τρίτο τρίμηνο 2012 και συρρίκνωση 3,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Προβληματισμό προκαλεί η πορεία του ΑΕΠ για το 2013 με τον αντίστοιχο εκτιμώμενο ρυθμό μεταβολής σύμφωνα με το ΚΕΠΕ να ανέρχεται στο -4,5%. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω εκτιμήσεις ενσωματώνουν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Χωρίς τα μέτρα η ύφεση του 2013 θα ήταν 3,5%.
Έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης η ελληνική οικονομία έχει πλέον σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τον περιορισμό των μη βιώσιμων δραστηριοτήτων της, εξαντλώντας σταδιακά τα περιθώρια για περαιτέρω ραγδαία συρρίκνωσή τους, τονίζει το ΚΕΠΕ.
Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εξέλιξης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ενδέχεται να επιτευχθεί σύντομα μέσω αυτού η εξασθένηση κρίσιμων υφεσιακών παραγόντων, υπογραμμίζει το ΚΕΠΕ.
Οι δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας για παράδειγμα -εξηγεί το ΚΕΠΕ- είναι επόμενο να αρθούν σε μεγάλο βαθμό με τη λήψη της επόμενης δόσης του πακέτου και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τέλος, το ΚΕΠΕ τονίζει ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση θετικότερων προοπτικών, δύναται να διαδραματίσει επιπροσθέτως η άμεση αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας, μέσω κυρίως της εξασθένισης των σεναρίων αναφορικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας και της δημιουργίας κλίματος μεγαλύτερης σταθερότητας και αξιοπιστίας.