Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας στο διάστημα 2015 - 2016 εξετάσθηκαν στο χθεσινό Eurogroup Working Group στις Βρυξέλλες.
Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ στην σχεδόν 10ωρη συνεδρίασή τους ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου για το τελικό κείμενο της συμφωνίας με την τρόικα και τις βασικές παραδοχές τόσο για το μακροοικονομικό σενάριο της επομένης τριετίας όσο και για την βιωσιμότητα του χρέους.
Για την διαχείριση του χρέους, κάτι που ζητεί επίμονα το ΔΝΤ, προτείνονται λύσεις όπως 1) η επαναγορά ελληνικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά μέσω δανείου του ESM, 2) η μετακύλιση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, 3) η μείωση των επιτοκίων των δανείων του επίσημου τομέα και 4) μείωση του χρέους μέσω της αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας (τιτλοποιήσεις, ενέχυρο , κ.α..).
Εκτός από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής το Eurogroup Working Group επεξεργάσθηκε το σχέδιο της νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και διεθνών πιστωτών το οποίο πάντως θα αποκρυσταλλωθεί την επόμενη εβδομάδα (σε νέα συνεδρίαση του Economic and Financial Committee τη Δευτέρα) και θα εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη.
Η θέση της τρόικα όπως αυτή παρουσιάσθηκε στο Eurogroup Working Group είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει με ίδια μέσα το χρηματοδοτικό κενό 16 - 18 δισ. ευρώ που θα προκύψει από τη διετή παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Θανάσης Κουκάκης