Reuters: Η Ευρωζώνη θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα θα παράσχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η Ευρωζώνη, ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι εκταμιεύσεις δόσεων από την πλευρά του ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σύμφωνα με το καταστατικό του, το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα σε μία χώρα της οποίας η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες τουλάχιστον, και οι εκτιμήσεις του Ταμείου αναφέρουν πως στην ελληνική οικονομία υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ το 2015. Επομένως, η Ευρωζώνη θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση θα υπάρχει σε ορίζοντα τουλάχιστον 12 μηνών.

“Δε διαβλέπω κανένα πρόβλημα σε κανένα από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για την παροχή αυτής της διαβεβαίωσης ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί”, εκτίμησε ο προαναφερθείς αξιωματούχος, προσθέτοντας: “Δεν περιμένω να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, αλλά θα υπάρξει μία πολιτική διαβεβαίωση”.

Ο ίδιος ανέφερε πως η επόμενη δόση για την Ελλάδα θα πρέπει να έχει χορηγηθεί μέχρι τα μέσα Μαΐου, όταν και θα υπάρξει χρηματοδοτική ανάγκη, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα η αξιολόγηση της τρόικας, ώστε κατόπιν να προλάβουν να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες για την έγκριση και την αποδέσμευση των πόρων. “Δε συμφέρει κανέναν η καθυστέρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας”, υπογράμμισε.

Όσο για το αν υπάρχει συζήτηση για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ο ίδιος το αρνήθηκε, όπως αρνήθηκε επίσης ότι υπάρχουν συζητήσεις για επιπλέον ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 είχε υποσχεθεί κάτι τέτοιο στη χώρα μας, αν κατάφερνε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, όπως και έγινε.