Reuters: Στο όριο η ανάπτυξη φέτος στην Ελλάδα

Αναιμική ανάπτυξη 0,1%, πολύ χαμηλότερα από το +0,6% στο οποίο ελπίζει η κυβέρνηση, προβλέπουν κατά μέσο όρο πενήντα οικονομολόγοι και στρατηγικοί επενδυτές στους οποίους απευθύνθηκε το Reuters.

Μάλιστα, ο οικονομολόγος Άγγελος Τσακανίκας του ΙΟΒΕ δεν αποκλείει τελικά το 2014 να κλείσει και πάλι με ύφεση. “Περιμένω ότι θα υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις από την περυσινή ύφεση το 2014. Κάποια τρίμηνα θα καταγράψουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά συνολικά για τη χρονιά μπορεί να καταλήξουμε περίπου στο -0,2%”, υποστηρίζει, και προσθέτει: “Η ανεργία έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ και θα αρχίσει να μειώνεται, υποβοηθούμενη από την επανέναρξη των οδικών έργων και τον τουρισμό, που δείχνει ότι θα έχει ακόμα μία ισχυρή χρονιά το 2014”.

Αντίθετα, η έρευνα του Reuters δείχνει πως οι ειδικοί θεωρούν την οικονομία της Ιρλανδίας φαβορί για να “λάμψει” φέτος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως η ανάπτυξη στη χώρα το 2014 μπορεί να ξεπεράσει και το 2%, που είναι η πρόβλεψη της κυβέρνησης.