Το χρηματοδοτικό κενό μπαίνει σε δοκιμασία… stress test

Τη μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) για τις ελληνικές τράπεζες από το 9% στο 8% φέρεται να ζητά η κυβέρνηση από την τρόικα, σε μια προσπάθεια να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό, που το ΔΝΤ εκτιμά στα 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-15.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου και τραπεζίτη, που συμμετέχουν στις συζητήσεις.

"Η Αθήνα θέλει να μειωθεί ο απαιτούμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 8%, όπως συμβαίνει με τις ευρωπαϊκές τράπεζες", αποκαλύπτει ο τραπεζίτης.

Όπως εξηγεί το Reuters, ο χαμηλότερος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα εξοικονομούσε κάποια χρήματα για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα, αν και θα καθιστούσε δυσκολότερη την προσέλκυση νέων ιδιωτών επενδυτών στις τράπεζες, καθώς αυτές θα ήταν θεωρητικά πιο ευάλωτες στην περίπτωση που κατέγραφαν απρόσμενες απώλειες λόγω "κόκκινων" δανείων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τα χρήματα, που έχει στην άκρη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό. “Στην καλύτερη περίπτωση, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπολοιπόμενους πόρους και να κάνουμε rollover 4,5 δισ. ευρώ ομολόγων, που έχουν δοθεί στις τράπεζες”, δηλώνει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. “Αν το κάνουμε αυτό, θα ελαχιστοποιήσουμε ή θα εξαφανίσουμε το χρηματοδοτικό κενό”.

Το ΤΧΣ διαθέτει, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ένα “μαξιλάρι” της τάξεως των 8 με 9 δισ. ευρώ. Και ενώ, όπως δηλώνει γνώστης του θέματος στο Reuters, θεωρητικά η τρόικα δεν έχει πρόβλημα με την αξιοποίηση πόρων του ΤΧΣ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δεν είναι σαφές αν θα υπάρχουν πράγματι αρκετά (ή έστω και ελάχιστα) χρήματα μετά τα αυστηρά stress tests, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τα όσα ανέφερε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το news.gr περί σοβαρής απόκλισης απόψεων ανάμεσα στην Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα για τα κριτήρια των “τεστ αντοχής” (stress tests) των ελληνικών τραπεζών.

Διαβάστε: Ασυμφωνία τρόικας - Τράπεζας Ελλάδος για τα stress test

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να αντιδράσουν ενάντια στην αφαίρεση του "δικτύου ασφαλείας" του τραπεζικού τομέα, ειδικά με δεδομένο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τέσσερις συστημικές τράπεζες κυμαίνονται πλέον περίπου στο 30%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να προτιμά στα stress tests της ένα όριο 6%, όμως αυτά τα τεστ αντοχής εξετάζουν και τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, και άρα μπορεί να αποδειχθούν πιο "δύσκολα" από αυτά που διενεργούν οι κεντρικές τράπεζες της κάθε χώρας.

"Δε νομίζω πως τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι χειρότερα των αναμενομένων", εκτιμά πάντως άλλος τραπεζίτης με γνώση των συζητήσεων. "Η βασική υπόθεση είναι ότι η Alpha και η Πειραιώς δε θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. Η Εθνική έχει τη Finansbank, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τα κεφάλαιά της χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει στο ΤΧΣ".