Τριάντα Έλληνες εκθέτες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη αγροτική και έκθεση τροφίμων του κόσμου που γίνεται στο Βερολίνο. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο αυτή τη διεθνή έκθεση, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Τους δίνεται η δυνατότητα να γευθούν τρόφιμα, να τα γνωρίσουν, να συζητήσουν με τους παραγωγούς και τέλος ακόμα και να τα αγοράσουν.
Την ευκαιρία αυτή εξήρε μιλώντας στην Deutsche Welle και ο Έλληνας Υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Αθανάσιος Τσαφτάρης:"Η συμμετοχή σε αυτές τις εκθέσεις είναι εργαλείο για την προώθηση των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων, τη γνωριμία τους με το ευρύ κοινό και τους εμπόρους".
Μεταξύ των 1650 εκθετών από 70 χώρες του κόσμου, οι 30 έχουν έρθει από την Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι κατά πέντε φορές μεγαλύτερος απ΄ ότι τον περασμένο χρόνο, όταν για πρώτη φορά μετά από πολυετή απουσία συμμετείχαν ξανά Έλληνες παραγωγοί. Το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και η ανάγκη της αναζήτησης νέων αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, οδήγησε πέρυσι ορισμένους "τολμηρούς" να αναλάβουν το ρίσκο και να έρθουν στο Βερολίνο. Τέτοιοι "τολμηροί" έχουν έρθει και φέτος.
Για παράδειγμα από το Πλωμάρι της Λέσβου ο ελαιοπαραγωγός Σπύρος Αυγήρης με την εταιρεία του The Lesbian Donkey. Είναι η πρώτη χρονιά που παράγει ελαιόλαδο και ήδη έχει επισκεφτεί τρεις εκθέσεις."Μας ενδιέφερε πάρα πολύ το να πουλήσουμε λιανική γιατί έχουμε μια παρτίδα την οποία θέλουμε να κινήσουμε. Δεν θέλουμε η παρτίδα μας, δηλαδή το λάδι που παράγουμε, να μένει στα χέρια μας. Ελλείψει κάποιου διανομέα στη Γερμανία σκεφθήκαμε ότι θα έρθουμε στην έκθεση προκειμένου να πουλήσουμε την παρτίδα μας οι ίδιοι στον καταναλωτή. Ήρθαμε αποκλειστικά με δικά μας έξοδα."
Υπό καλύτερες συνθήκες συμμετέχουν στην έκθεση οι παραγωγοί που έχουν έρθει από τον Ευρώτα και τον Λαγκαδά. Για αυτούς οι δήμοι αναλαμβάνουν τα έξοδα του περιπτέρου, που στην περίπτωση των παραγωγών πορτοκαλιών, λαδιού και ζυμαρικών από τον Ευρώτα, είναι δέκα τέσσερις χιλιάδες ευρώ.