Τουρκολιάς : Η κρίση ευκαιρία για επενδυτική επαναφορά της Ελλάδας

Μοναδική ευκαιρία για επανατοποθέτηση της χώρας στο διεθνή επενδυτικό χάρτη χαρακτηρίζει την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε πως "στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας η ένταση της κρίσης και το εύρος των διαρθρωτικών παρεμβάσεων εξασφαλίζουν μοναδική ευκαιρία να επανέλθει η χώρα στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα με καλύτερους όρους από ό,τι στο παρελθόν”.

Τόνισε όμως ότι για να το επιτύχει αυτό η χώρα πρέπει η πρόοδος στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία, όπως είπε, συντελείται με θυσίες του ελληνικού λαού, να οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη διετία και κατ΄επέκταση στη δημιουργία προϋποθέσεων για υγιή και βιώσιμη βάση επιχειρηματικότητας.

Ακόμα, αναφερόμενος στο κόστος εργασίας υποστήριξε ότι “οι ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας αυξάνουν την ευελιξία, σε επίπεδο ανάλογο ανταγωνιστικών χωρών και έχουν ήδη οδηγήσει σε διόρθωση της υπερβάλλουσας αύξησης του εργασιακού κόστους, συγκριτικά με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Έτσι, η συγκριτική θέση της χώρας –σε όρους ανταγωνιστικότητας κόστους– έχει ήδη επανέλθει σε εύλογα επίπεδα.”

Σημείωσε επίσης, ότι η πορεία ανάκαμψης των επενδύσεων θα περιορίσει την αβεβαιότητα και θα εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.