"Για πολλούς αξιωματούχους στην ευρωζώνη, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι σα να δίνεις σε αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο", τονίζουν οι Financial Times σε άρθρο τους.
Όπως γράφει η εφημερίδα: "Το 2014 ξεκίνησε με πάρτι στις αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Η Ελλάδα, όμως, το κακό παιδί της ευρωζώνης, τι δώρα φέρνει σε αυτό το πάρτι; Οι δημοπρασίες μακροπρόθεσμων ομολόγων στις αρχές του μήνα από την Ιρλανδία -η οποία βγήκε από το πρόγραμμα στήριξης τον Δεκέμβριο- και την Πορτογαλία -η οποία ελπίζει να καταφέρει το ίδιο τον Ιούνιο- προσέλκυσαν ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ανά την περιφέρεια, οι αποδόσεις -οι οποίες κινούνται αντίθετα από τις τιμές των ομολόγων- μειώθηκαν σε επίπεδα προ της κρίσης . Ορισμένοι στην Αθήνα -αλλά και τραπεζίτες του Λονδίνου- βλέπουν μία πιθανότητα να δοκιμάσει και η Ελλάδα τις αγορές".
Σύμφωνα με τους FT η επιστροφή της Αθήνας στον δανεισμό από διεθνείς επενδυτές θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος νέων προβλημάτων - τόσο για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης όσο και για την ίδια.
"Η Ελλάδα σίγουρα μπαίνει στον πειρασμό. Ακόμη και εάν τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι ελάχιστα. Έχοντας αποδείξει ότι μπορεί και πάλι να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μπορέσει να αντισταθεί σε νέα μέτρα λιτότητας. Θα έχει τη χρηματοοικονομική ευελιξία και τα περιθώρια για να αντιμετωπίσει τις χειρότερες κοινωνικές επιπτώσεις της λιτότητας. Οι προϋπολογισμοί των ελληνικών τραπεζών, που ήδη έχουν υποστεί σημαντική αναθεώρηση βάσει του προγράμματος στήριξης, θα ενισχυθούν περαιτέρω" σημειώνει η εφημερίδα και προσθέτει: "Η επιστροφή στις αγορές είναι σημαντικό σημείο καμπής για τα προγράμματα στήριξης. Υπό αυτήν την έννοια, μάλλον είναι η ώρα να επιστρέψει και η Ελλάδα σε αυτές. Η περίοδος αποκλεισμού μιας χρεοκοπημένης χώρας από τις αγορές έχει περιοριστεί σημαντικά συγκριτικά με τη δεκαετία του 1980. Εξαίρεση αποτελεί η Αργεντινή που βρίσκεται εκτός αγορών από τη χρεοκοπία του 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, όμως, οι περισσότερες χρεοκοπημένες χώρες ανακτούν πρόσβαση σε νέο δανεισμό μέσα σε ένα ή δύο χρόνια".
Ωστόσο οι FT γράφουν ότι η γιορτινή ατμόσφαιρα, πάντως, μπορεί γρήγορα να χαλάσει. "Η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές θα είναι ακριβή. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι κοντά στο 8% (της Πορτογαλίας είναι λίγο πάνω από 5%). Όποιο ποσό κι αν αντληθεί από τις αγορές, θα υπάρξουν αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για πολλούς αξιωματούχους στην ευρωζώνη, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι σαν να δίνεις σε αλκοολικό ένα μπουκάλι ούζο. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος αποτυχίας στην πρώτη δημοπρασία κρατικών τίτλων, που θα επέφερε πλήγμα εμπιστοσύνης και σε άλλες αγορές της ευρωζώνης".