Ντράγκι-Σόιμπλε : Περιμένουμε την έκθεση της τρόικας

Την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας δήλωσαν ότι περιμένουν τόσο ο Μάριο Ντράγκι όσο και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει συμφωνία για το πακέτο μέτρων ενώ έγινε λόγος και για επιμήκυνση.

Σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, αναγνώρισε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα αλλά τόνισε ότι μη γνωρίζοντας περισσότερα περιμένει την έκθεση του κλιμακίου των δανειστών.

Την ίδια στάση τήρησε, όπως αναφέρει το Reuters, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Νωρίτερα, σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε ότι μετά από υποχωρήσεις της τρόικας σε εργασιακά, το πακέτο των μέτρων έκλεισε και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να τεθεί προς ψηφοφορία.

Μιλώντας στη Βουλή έκανε λόγο και για επιμήκυνση. Όπως είπε σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων: "Τι πετύχαμε σήμερα; Πετύχαμε επιμήκυνση. Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε το 2014 να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν πετυχαίναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα ύψους μόνο 13,5 δισεκατομμυρίων, αλλά 18,5 δισεκατομμυρίων".

Αργότερα ήρθαν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για το θέμα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι το μονό σενάριο το οποίο έχει συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα και στη βάση του οποίου σχεδιάσθηκε το πρόγραμμα των 13,5 δισ. ευρώ ως εκ τούτου "ως σενάριο που εγκρίνεται από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ δεν αναμένεται να απορριφτεί από το Eurogroup".
 
Νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε πως η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε διετής επιμήκυνση ενώ το Reuters έγραψε ότι συμφωνήθηκε διετής παράταση, κάτι το οποίο διέψευσε η Κομισιόν.