Πρόταση για διενέργεια μεγάλης έρευνας πάνω στο ζήτημα της καταδολίευσης δανειστών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέθεσε ο καθηγητής κ. Αιμίλιος Αυγουλέας, κάτοχος της έδρας Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Η καταδολίευση δανειστών τελείται με τέσσερις τρόπους: α) με βλάβη, καταστροφή ή εκμηδένιση της αξίας οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, β) με απόκρυψη τέτοιου στοιχείου, γ) με απαλλοτρίωση χωρίς ισάξιο και αξιόχρεο αντάλλαγμα, και δ) με δημιουργία ψευδών χρεών ή δικαιοπραξιών, όπως η εικονική.
Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο οι υποθέσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όσο και άλλες γνωστές και μη υποθέσεις "θαλασσοδανείων", έχουν "στηθεί" στο μοντέλο αυτό. Έτσι, όταν ελέγχθηκαν οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων στις υποθέσεις που εξέτασε η Δικαιοσύνη, οι τραπεζικές Αρχές εμφανίσθηκαν να μην έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο, καθώς είτε είχαν μεταβιβάσει τα περιουσιακά τους αντικείμενα είτε τα είχαν σε off shore.
Ερωτηθείς από το news.gr για το νομικό υπόβαθρο των εξελίξεων γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Αυγουλέας τόνισε πως η έκταση του ζητήματος της καταδολίευσης δανειστών δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς στην Ελλάδα και ότι τα οφέλη από μια σχετική έρευνα θα ήταν τεράστια.
"Θα πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή "αλήθειας" για τις ελληνικές τράπεζες, που θα αποτελείται από διεθνείς εμπειρογνώμονες, μέλη της τρόικας, εκπροσώπους των τραπεζών και δημοσίους φορείς, που θα διεξάγει τη σχετική έρευνα. Η δρομολόγηση μιας τέτοιας έρευνας δεν θα προκαλέσει προβλήματα συστημικής αστάθειας, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά θα οδηγήσει στην εξεύρεση χρημάτων που απωλέσθηκαν από δόλια δάνεια που χορηγήθηκαν προς ιδιώτες. Στη συνέχεια θα μπορούσε να κινηθεί η διαδικασία διεκδίκησης των δανείων αυτών από τα άτομα που τα έλαβαν ώστε να ελαφρυνθεί λίγο το βάρος του ελληνικού χρέους", είπε ο κ. Αυγουλέας.