Σε κρίσιμη καμπή οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης -τρόικας

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας ενδεχομένως να επιστρέψουν στην Αθήνα έως τα τέλη της εβδομάδας.

Το δημοσιονομικό κενό του 2014, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι αλλαγές στα εργασιακά, ο νέος νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και θέματα σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2014 -2015 και η τεχνική προετοιμασία της Ελλάδος για έξοδο στις αγορές, συγκαταλέγονται στα ζητήματα, που παραμένουν σε εκκρεμότητα και τα οποία πρέπει να διευθετηθούν, προκειμένου να λάβει η Ελλάδα τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καταργώντας το 2%, που προορίζεται για οικογενειακά επιδόματα, το 1% που αφορά στην επιστράτευση και το 0,8%, που αφορά στο ΛΑΕΚ. Εκτός, πάντως, της τρέχουσας διαπραγμάτευσης αναμένεται να βρεθούν οι ομαδικές απολύσεις.

Η Κυβέρνηση έστειλε στους εκπροσώπους των δανειστών όλα τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό του 2014, τα οποία αποτελούν το σενάριο βάσης για τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017. Σε αυτά, περιλαμβάνονται τα ισοδύναμα μέτρα, που θα ληφθούν για να καλύψουν τις αποκλίσεις, οι οποίες προκαλούνται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων και από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση.

Αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των δανειστών, η κυβέρνηση εκφράζει την εκτίμηση ότι η τρόικα θα έρθει την τρέχουσα εβδομάδα.