Τα κεφάλαια των τραπεζών θα κρίνουν το νέο δάνειο της Ελλάδας

Η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών θα κρίνει εν πολλοίς το κατά πόσον η Ελλάδα θα απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη λήψη νέου δανείου ύψους 11 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να καλύψει το κενό συνδυαστικά με διάφορες μεθόδους πριν αναγκαστεί να απευθυνθεί στον ESM για δανεισμό, κάτι που θα οδηγούσε σε νέο Μνημόνιο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα αναμένει τα αποτελέσματα των stress test των ελληνικών τραπεζών προκειμένου να είναι σε θέση να γνωρίζει πόσα από τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνουν στο τέλος αδιάθετα.

Παράλληλα  η ελληνική κυβέρνηση θα αναμένει την έγκριση των δανειστών για την ανακύκλωση των «ομολόγων Αλογοσκούφη» ύψους 4,4 δισ. ευρώ που είχαν διατεθεί στις ελληνικές τράπεζες το 2009 και τα οποία ωριμάζουν στις 21 Μάιου. Αν και συζήτηση γίνεται και για την μετακύλιση των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν αναμένεται να τελεσφορήσει, καθώς υπάρχουν σθεναρές αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ανακύκλωση των ομολόγων «Αλογοσκούφη» και η χρήση των αδιάθετων κεφαλαίων του ΤΧΣ θα μπορούσε να διασφαλίσει το ποσό των 11 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου δεν θα χρειαζόταν πρόσθετος δανεισμός.

Ωστόσο, το τελικό ποσό θα μπορούσε να συμπληρωθεί και από το δανεισμό της Ελλάδας στα τέλη του 2014 με πενταετή ομόλογα, έκδοση από την οποία θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αντληθούν  1-2 δισ. ευρώ με επιτόκιο ακόμη και κάτω του 6,5%.