Μίχαλος: Ορατή η κόπωση στις εξαγωγές

"Οι επιχειρήσεις έχουν αγγίξει πλέον τα όρια των αντοχών τους", τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στην "ημέρα πληροφόρησης επιχειρηματιών", ενώ χτύπησε καμπανάκι για τις εξαγωγές.

Ο κ. Μίχαλος επεσήμανε ότι: "Οι επτά αγορές στις οποίες εστιάζει η σημερινή εκδήλωση, είτε λόγω εγγύτητας, είτε λόγω υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, παρουσιάζουν σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω διείσδυση των ελληνικών προϊόντων. Και είμαι βέβαιος ότι αυτή η ενημερωτική δράση θα βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών.

Είναι γνωστό ότι την περίοδο αυτή, οι εξαγωγές και γενικότερα η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης εκτός συνόρων, αποτελούν θέμα επιβίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Παρά το εφιαλτικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αντιληφθεί απόλυτα αυτή την ανάγκη – και κυρίως έχει ενεργοποιηθεί ουσιαστικά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Τα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, από το 2009 ως το 2012 δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν ένα μικρό θαύμα. Αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες τολμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Ότι παρά τις δυσκολίες, πετυχαίνουν να διατηρούν υψηλή την ποιότητα των προϊόντων τους. Πετυχαίνουν να διατηρούν την αξιοπιστία και τη συνέπειά τους απέναντι στους συνεργάτες τους.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση εφησυχασμό. Γιατί οι θετικές εξαγωγικές επιδόσεις των τελευταίων ετών είναι αποτέλεσμα υπερπροσπάθειας από την πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων. Οι οποίες μετά από έξι χρόνια ύφεσης, έχουν αγγίξει πλέον τα όρια των αντοχών τους. Η κόπωση είναι ήδη ορατή, αφού τον περασμένο Οκτώβριο σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ τετραετίας στις εξαγωγές.

Αυτό δείχνει ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή συνθηκών, η δυναμική που έχει δημιουργηθεί θα ατονήσει.

Ως ΕΒΕΑ, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη στήριξη της εξαγωγικής προσπάθειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της ρευστότητας, με επέκταση των σχετικών προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, με δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών, με ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στοχευμένη αξιοποίηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ κ.ά.

Απαραίτητη είναι η έμφαση στο θέμα της δικτύωσης, ειδικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Και στον τομέα αυτό αναλαμβάνουμε συστηματικά πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με διμερή επιμελητήρια και φορείς εξωστρέφειας χωρών από όλο τον κόσμο. .

Εξίσου σημαντική, όμως, είναι και η διάσταση της επιχειρηματικής πληροφόρησης και της συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα εξαγωγών, ειδικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία μας με το υπουργείο Εξωτερικών και με τις υπηρεσίες που διαθέτουν άμεση γνώση, για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε αγοράς. Είναι μια συνεργασία που πραγματικά αποδίδει αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία".