Κομισιόν: Μερική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές από το 2015!

Η έξοδος της χώρας μας στις αγορές δεν αναμένεται πριν το 2015, σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Αυγή", η Κομισιόν απέστειλε 17σέλιδη απάντηση, με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου 2013, στο ερωτηματολόγιο της Εξεταστικής Επιτροπής για τις τέσσερις χώρες που βρίσκονται σε μνημονιακό καθεστώς.
 
Στη συγκεκριμένη έκθεση, αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015".

Στη σελίδα 14 της απάντησης της Κομισιόν γίνεται εκ νέου αναφορά στην Ελλάδα, καθώς επισημαίνεται: "Εκτός από εξωτερικούς παράγοντες, τα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα ήταν υπεύθυνα για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του πρώτου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, που ώθησε στην ανάγκη για δεύτερο μνημόνιο".

"Οι διαφορές στις επικρατούσες αντιλήψεις σχετικά με το ρίσκο επηρέασαν σημαντικά την πρόοδο του προγράμματος. Η μακρά συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνέβαλε σημαντικά στην αρνητική αντίδραση της αγοράς για τα λοιπά προγράμματα σε άλλες χώρες", σημειώνεται επίσης.

Στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο έχει απαντήσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος αναφέρεται στην "πολύ καλή συνεργασία με την τρόικα".