“Δώρο Χριστουγέννων για τις τράπεζες το πάγωμα των πλειστηριασμών”

“Οι ελληνικές τράπεζες πήραν ένα ασυνήθιστο χριστουγεννιάτικο δώρο φέτος: Το πάγωμα των πλειστηριασμών για το 2014, που προστατεύει νομικά χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι τους χρωστούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ”.

Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η Wall Street Journal, επισημαίνοντας πως οι τράπεζες πίεζαν προς την κατεύθυνση της συνέχισης της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αντίθετα με τη συνήθη πρακτική των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και αντίθετα με όσα είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ότι “δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, γιατί διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες”.

“Υπό κανονικές συνθήκες, οι δανειστές γενικά θέλουν να έχουν την ελευθερία να κατασχέσουν τις εγγυήσεις των οφειλετών, που έχουν χρεοκοπήσει. Ενδεικτικό του πόσο βαθιά παραμένουν τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι το γεγονός ότι ο τομέας, τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, ζήτησε τη διατήρηση του moratorium, που ξεκίνησε το 2008”, σημειώνεται στο άρθρο, που εξηγεί πως - παρά την ανακεφαλαιοποίησή τους - οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να διακρατούν “κόκκινα” δάνεια ύψους περίπου 70 δισ. ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως οι τιμές των ακινήτων έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 33% από το μέγιστο σημείο τους, και οι αναλυτές εκτιμούν πως ένα κύμα κατασχέσεων θα οδηγούσε σε περαιτέρω πτώση κατά 10-15%, κάτι που θα μείωνε την αξία των εγγυήσεων, τις οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι τράπεζες, και θα δημιουργούσε ένα νέο κενό δισεκατομμυρίων στους ισολογισμούς τους.