Εκτός του ραντάρ του Ελεγκτικού Συνεδρίου τίθενται πλέον οι συμβάσεις του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) αξίας έως 999.999 ευρώ.
Διάταξη που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο "Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχειρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιούσιας του Δημόσιου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις" προβλέπει πως πλέον το ΤΑΙΠΕΔ έχει την υποχρέωση να κοινοποιεί για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο συμβάσεις, που ξεπερνούν το ποσό του 1.000.000.
Ο Ν. 3986/2011, που ίσχυε μέχρι σήμερα και διέπει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει πως στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπάγονται οι συμβάσεις αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου και των εταιρειών των οποίων το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον το τίμημα ή το χρηματικό αντάλλαγμα της αξιοποίησης υπερβαίνει το ποσό των 500.000 ευρώ
Αν και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται πως από τις ήδη διενεργηθείσες συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ, μόνο τρεις ανέρχονται σε ύψος χαμηλότερο του 1.000.000 ευρώ αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να εξαιρεθεί μεγάλος όγκος μελλοντικών υποθέσεων από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ακόμη, άλλη διάταξη προβλέπει πως ο προσυμβατικός έλεγχος μπορεί να ασκείται συνολικά για κατηγορία συμβάσεων, εφόσον υποβάλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο τύπος της σύμβασης και η διαδικασία εξεύρεσης αντισυμβαλλομένου, από την έναρξη της διαδικασίας αυτής μέχρι και τον ορισμό των υποψηφίων αντισυμβαλλομένων. Στην περίπτωση αυτή, σημειώνεται, απαιτείται προσυμβατικός έλεγχος κατ' ιδίαν σύμβασης μόνο στο μέτρο, που υπάρξει απόκλιση από τον τύπο της σύμβασης ή της διαδικασίας, που έχουν υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Πρέπει να τονισθεί πως - σύμφωνα με τον καταστατικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ - συμβάσεις, που συνομολογήθηκαν σύμφωνα με τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θεωρούνται επωφελείς και συμφέρουσες για το Ταμείο και το Ελληνικό Δημόσιο, όσον αφορά στην ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.
Οι αλλαγές, που επέρχονται στον έλεγχο των συμβάσεων του ΤΑΙΠΕΔ από το Ελεγκτικό Συνέδριο, συνοδεύονται και από διατάξεις, οι οποίες επιτρέπουν στο Ταμείο να αναθέτει σε χρηματιστηριακές εταιρείες και τράπεζες να ανοίγουν βιβλίο προσφορών για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να πωλούν μετοχές εισηγμένων εταιρειών, που αποκρατικοποιούνται μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Με το σχέδιο νόμου, εισάγεται η δυνατότητα πώλησης μετοχών μέσω του λεγόμενου επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών (accelerated bookbuilding). Το Ταμείο μπορεί να αναθέτει σε πιστωτικά ιδρύματα ή ΕΠΕΥ να ανοίξουν βιβλίο, στο οποίο να δέχονται προσφορές από επενδυτές και μέσω αυτού να εξεύρουν αγοραστές για τις πωλούμενες μετοχές. Η μεθοδολογία αυτή προσφέρεται για την πώληση πακέτων μετοχών και έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία τόσο σε αποκρατικοποιήσεις, όσο και σε πωλήσεις από ιδιώτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επίσης, εισάγεται η δυνατότητα διάθεσης μετοχών με δημόσια προσφορά επί μετοχών ήδη εισηγμένων ή που εισάγονται σε Οργανωμένη Αγορά, ταυτόχρονα με τη δημόσια προσφορά. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να αποδεχθεί δημόσια πρόταση από τρίτο πρόσωπο για την απόκτηση εισηγμένων μετοχών εταιρείας, μέτοχος της οποίας είναι το Ταμείο.