Μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση για όλο το 2014

Στην παράταση της υπαγωγής της εστίασης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 προχώρησε η κυβέρνηση.
 
Με τις διατάξεις του άρθρου 14 του νομοσχεδίου “Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιούσιας του Δημόσιου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις”, διατηρείται ο μειωμένος συντελεστής (13%) στην εστίαση μέχρι και 31.12.2014.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, “δεδομένου ότι η πιλοτική εφαρμογή του συντελεστή αυτού από 1.8.13 μέχρι σήμερα δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση των εσόδων του δημοσίου, προτείνεται η διατήρησή του στο μέλλον”.

Όπως τονίζεται, οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στον τομέα και της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά, καθώς και του περαιτέρω περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Οι πλειστηριασμοί

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η κατεπείγουσα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς, που θέτει ασφυκτικές προθεσμίες στους δανειολήπτες προκειμένου να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, αναστέλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία οφειλετών, εφόσον η αντικειμενική αξία της κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. 

Για τους εγγυητές, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι η τράπεζα απαγορεύεται να στραφεί εναντίον τους, εφόσον ο πρωτοφειλέτης ενταχθεί στην ρύθμιση. Αν η τράπεζα έχει ήδη στραφεί κατά του εγγυητή, τότε και αυτός έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στην ρύθμιση με τα ίδια κριτήρια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως όσοι θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο εκπλειστηριασμού, θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία τους, λεπτομερή στοιχεία επικοινωνίας, περιγραφή των περιουσιακών στοιχείων τους ώστε να αποδεικνύονται πως πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και λεπτομερή αναγραφή των κινήσεων του λογαριασμού που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τους τελευταίους 24 μήνες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, αν ο οφειλέτης δεν τηρήσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 ή εντός δύο μηνών από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, αίρεται η προστασία. 

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα παρέχει κεφάλαια για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ προβλέπει και την έκδοση Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών για την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών.