“Πράγματι, υπήρχαν πολλές προβλέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2011 και το 2012. Ποτέ δε συνέβη. Αντίθετα, ένα αξιόλογο μέρος του χρέους διεγράφη και οι Έλληνες υπέφεραν χρόνο με χρόνο την επίμονη ύφεση. Οι αγορές έχουν σταματήσει να ανησυχούν για μία ελληνική έξοδο από το ευρώ, τη λεγόμενη Grexit. Πράγματι, υπάρχει ακόμα και μία κουβέντα για Grecovery. Αλλά στην πραγματικότητα η Grexit δεν έχει ακυρωθεί, απλώς αναβλήθηκε”.
Η παράγραφος αυτή συνοψίζει την άποψη του οικονομικού αναλυτή Μάθιου Λιν, την οποία αναπτύσσει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Market Watch, και σύμφωνα με την οποία η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ίσως να είναι η οικονομική έκπληξη του 2014.
Πού στηρίζει την εκτίμηση αυτή ο αρθρογράφος; Στο γεγονός ότι η Ελλάδα παράγει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα, και άρα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, εξαιρουμένων των τόκων από τα δάνεια που έχει λάβει. “Οι υπολογισμοί έχουν αλλάξει. Το 2014 η Ελλάδα μπορεί να αποχωρήσει από το ευρώ χωρίς να χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από κανέναν”, υποστηρίζει ο Μάθιου Λιν, και κατόπιν εξηγεί τι θα γινόταν σε μία τέτοια περίπτωση:
“Μία εσπευσμένα υιοθετηθείσα νέα δραχμή θα είναι ένα απολύτως σταθερό νόμισμα, όπως είναι το εθνικό νόμισμα κάθε κράτους με εμπορικό πλεόνασμα. Πράγματι, αυτό το πλεόνασμα θα αυξηθεί, γιατί ένα δραματικά υποτιμημένο νέο νόμισμα θα εκτοξεύσει τις εξαγωγές ακόμα περισσότερο. Ούτε και η κυβέρνηση θα πέσει. Θα έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της. Πράγματι, ίσως δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. Αλλά αυτό δε θα μετράει και πολύ, αφού μπορεί απλά να χρεοκοπήσει, ή εναλλακτικά να τα πληρώσει σε δραχμές αντί για ευρώ. Αν χρειαστεί περισσότερα χρήματα, μπορεί απλά να τα τυπώσει”.
Θα συμβεί όμως κάτι τέτοιο τελικά; “Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Αλλά η επιλογή είναι εκεί”, σημειώνει, εκτιμώντας πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία μπορεί αυτό το σενάριο να γίνει πραγματικότητα, ειδικά αν η Γερμανία διατηρήσει τη σκληρή της στάση.
“Η Grexit δεν έχει ακυρωθεί – απλώς έχει καθυστερήσει. Και αν συμβεί, θα είναι αυτό το γεγονός για το οποίο οι αγορές δε θα έχουν προετοιμαστεί”, καταλήγει ο Μάθιου Λιν.