Ντάισελμπλουμ: “Η Ελλάδα πέτυχε τα τέσσερα προαπαιτούμενα”

“Σημειώνω με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο EFSF, σε αυτή τη βάση, θα αποδεσμεύσει τη δεύτερη υπο-δόση της πέμπτης δόσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επιβεβαιώνοντας και επίσημα την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

“Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές αρχές θα ολοκληρώσουν γρήγορα τις συζητήσεις τους με την τρόικα, ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας”, αναφέρει ακόμα ο πρόεδρος του Eurogroup.

Όπως σημειώνει ακόμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τα προαπαιτούμενα που επετεύχθησαν περιλαμβάνουν αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις. “Πρώτον, η Ελλάδα έχει τοποθετήσει πάνω από 12.500 δημοσίους υπαλλήλους σε καθεστώς κινητικότητας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Δεύτερον, η Ελλάδα έχει λάνει επαρκή μέτρα για να αναδιαρθρώσει σημαντικά ή να ρευστοποιήσει τρεις κρατικές εταιρείες που επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθούν. Τρίτον, ένας νέος δικηγορικός κώδικας υιοθετήθηκε για να ενισχύσει τη λειτουργία αυτού του κλειστού επαγγέλματος. Τέλος, η Ελλάδα έκανε τα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των δύο κύριων επιχειρήσεων ύδατος, καλύπτοντας τα κυβερνητικά ληξιπρόθεσμα χρέη, ώστε να διευκολύνει την ιδιωτικοποίησή τους”, εξήγησε.