"Έχοντας στις αποσκευές του" την καταρχήν θετική εισήγηση των επικεφαλής της τρόικας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και μεταβαίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ακόμη και το ποσό της δόσης του Ιούλιου.
"Όχι, δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα. Θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, οπότε θα ξέρουμε αύριο βράδυ (σ.σ. απόψε το βράδυ της Τρίτης)", τόνισε ο Γ. Στουρνάρας αργά το βράδυ έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και πρόσθεσε "δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να την πάρουμε τη δόση αύριο".
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά "βεβαίως αισιοδοξούμε" για έγκριση από το Eurogroup, αλλά θέλησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους και πρόσθεσε ότι "ελπίζουμε να μην υπάρξει βέτο από κάποιον εταίρο".
Την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών, ενισχύει και η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν (κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών), ότι "κάναμε κάποια πρόοδο. Θα είμαι πίσω τον Ιανουάριο".
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει έως την Παρασκευή σε νομοθετική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας και για τον ΦΠΑ στην εστίαση, με την ανοχή έστω της τρόικας, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στα δύο συγκεκριμένα ζητήματα.
"Θα νομοθετήσουμε, αν όχι με συμφωνία της τρόικας, με την ανοχή της" δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης. Με τον παριστάμενο συνάδελφό του από το υπουργείο Οικονομικών, να προσθέτει "με όχι διαφωνία. Δεν θέλουμε μονομερείς ενέργειες, θέλουμε να υπάρχει ανοχή της τρόικας".
Ειδικότερα, μετά από τις μαραθώνιες, επί σειρά ημερών, διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εκπροσώπων των δανειστών, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
- Για τα ΕΑΣ (που αποτελούν ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα), οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, θα διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος, με το πρώτο να "φορτώνεται" τις παράνομες κρατικές επιχορηγήσεις και να κλείνει. Το στρατιωτικό σκέλος θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό προσανατολισμό για ένα μεταβατικό διάστημα.
Η συμφωνία για τα τέσσερα προαπαιτούμενα, δίνει το "πράσινο φως" για την έγκριση από το ESM, την προσεχή Πέμπτη, της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Με το ποσό της δόσης και μέρος των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, θα αποπληρωθούν τα ομόλογα, ύψους 1,853 δισ. ευρώ, που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου.
- Για τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας (το καθεστώς προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου), κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι "υπήρξε κάποια περαιτέρω προσέγγιση, περιορίστηκαν οι διαφορές, ήρθε αρκετά προς την πλευρά μας η τρόικα. Θα συνεχιστούν οι συνεννοήσεις και με την τρόικα (μέσω e- mails και τηλεφωνικά) και σε κυβερνητικό επίπεδο".
Η κυβέρνηση προτίθεται να παρατείνει (ακόμη και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - αν, και όπως αναφέρουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν την προτιμούν) τη ρύθμιση για ένα έτος, με την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων (εισοδηματικά- περιουσιακά, αντικειμενικές αξίες, ύψος δόσης). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, "αυτό που ενδιαφέρει την τρόικα για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, είναι η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος".
- Για τον ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση επιθυμεί να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή 13%, του οποίου η πιλοτική εφαρμογή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, για να ανοίξουν τα "καυτά" ζητήματα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 (στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι υστερήσεις στα έσοδα από τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα), του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2014- 2017, της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, κ.ά.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι κατά τις νέες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα ισοδύναμα διαρθρωτικά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Απέκλεισε δε, εκ νέου κατηγορηματικά, να υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων, καθώς και αυξήσεις φόρων. Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν έως το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ (το 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ). Με δεδομένο ότι, τον Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 5,593 δισ. ευρώ.
Ο διάλογος του Γ. Στουρνάρα με δημοσιογράφους
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, υπάρχει κάποια εξέλιξη με την τρόικα; Για τα ΕΑΣ έχει υπάρξει συμφωνία; Αύριο θα εκταμιευθεί η δόση;
Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν έχει υπάρξει συμφωνία ακόμα. Θα αποφασίσει αύριο το Eurogroup, οπότε θα ξέρουμε αύριο βράδυ.
Δημοσιογράφος: Άρα, δεν θα πάρουμε τη δόση αύριο, λέτε;
Ι. Στουρνάρας: Όχι, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να την πάρουμε τη δόση αύριο.
Δημοσιογράφος: Για τα ΕΑΣ έχετε αποφασίσει αν θα υπάρξουν απολύσεις για τους εργαζόμενους ή εθελούσια έξοδος;
Ι. Στουρνάρας: Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα τίποτα. Πρώτα να υπάρξει συμφωνία.
Δημοσιογράφος: Τι συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό; Για τους πλειστηριασμούς συζητήσατε;
Ι. Στουρνάρας: Τον ενημερώσαμε για την πρόοδο των συνομιλιών.
Δημοσιογράφος: Υπάρχει πρόοδος, δηλαδή, στο θέμα των πλειστηριασμών; Ή θα προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μονομερή νομοθέτηση;
Ι. Στουρνάρας: Υπάρχει πρόοδος.
Δημοσιογράφος: Θα φύγει αύριο η τρόικα, κ. Υπουργέ;
Ι. Στουρνάρας: Θα φύγουν, ναι.
Δημοσιογράφος: Για το Eurogroup.
Ι. Στουρνάρας: Βεβαίως. Και θα επιστρέψουν τον Ιανουάριο.
Δημοσιογράφος: Καταλήξατε κάπου με τον Πρωθυπουργό;
Ι. Στουρνάρας: Βεβαίως, έχουμε καταλήξει.