Πλειστηριασμοί: Πιο κοντά αλλά χωρίς συμφωνία κυβέρνηση-τρόικα

Μόλις δύο εβδομάδες πριν το τέλος του έτους, και άρα την αυτόματη και πλήρη άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αν μέχρι τότε δεν έχει υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, κυβέρνηση και τρόικα εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι η Βουλή θα κλείσει για τις γιορτές, και άρα η όποια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να γίνει τις επόμενες μέρες.

Βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως είναι τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία θα εφαρμοστεί η παράταση του μέτρου για το 2014, ενώ η τρόικα ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις της όποιας συμφωνίας στη συστημική ευστάθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Αυτός ήταν και ο λόγος που στην απογευματινή συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με την τρόικα συμμετείχαν και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κατά τη συνάντηση αυτή δεν επετεύχθη συμφωνία, με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης να διευκρινίζουν πως αυτή δε θεωρείται κλεισμένη, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετά εκκρεμή θέματα. Ωστόσο, ανώτατο στέλεχος της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε πως στη σημερινή συνάντηση έγιναν σημαντικά βήματα προσέγγισης. “Κάναμε αρκετά βήματα και ήλθαμε πιο κοντά”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση για τους πλειστηριασμούς θα συνεχιστεί το βράδυ, μετά τη συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον κ. Στουρνάρα, προκειμένου να κλείσει ακόμη και σήμερα η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν επαφές με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ για το θέμα, ενώ ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη ενημερώσει τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.