Τι σημείωσε στο μπλοκάκι της η τρόικα

Οι διαθέσεις της τρόικας έναντι της Ελλάδας εν όψει της επικείμενης αξιολόγησης του Ιανουαρίου πρόκειται να καταδειχθούν σήμερα, καθώς οι κ.κ. Πόλ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα συντάξουν εντός της ημέρας την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής της τρόικας πρόκειται να αποστείλουν στο Eurogroup Working Group έκθεση στην οποία θα επιβεβαιώνεται η εναρμόνισης της Ελλάδας με τα προαπαιτούμενα του Ιουλίου. Συγκεκριμένα θα επιβεβαιώνεται πως η Κυβέρνηση κατάφερε μετά από πέντε μήνες να ολοκληρώσει :

-Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

-Την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

-Την τοποθέτηση σε καθεστώς διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

-Την κατάρτιση του νέου κώδικα για τους δικηγόρους.

Στην έκθεση συμμόρφωσης αναμένεται να περιέχονται όλες οι «δεύτερες» σκέψεις της τρόικας για το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών και συγκεκριμένα για την ΕΑΣ, για την οποία οι δανειστές επιθυμούσαν να μην διατηρήσει τον εξαγωγικό της χαρακτήρα και να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση εάν η έκθεση συμμόρφωσης είναι πολύ αρνητικά φορτισμένη το Eurogroup Working Group που θα συνεδριάσει αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες αναμένεται να παραπέμψει το θέμα της δόσης στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά και δοθεί το πράσινο φως - όπως και αναμένεται - η δόση θα εκταμιευθεί στις 19 Δεκεμβρίου.

Οι κ.κ. Πόλ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα αναχωρήσουν αύριο το πρωί από την Αθήνα προκειμένου να συνοδεύσουν τον κ. Γ. Στουρνάρα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Εκεί όλοι μαζί θα ενημερώσουν το συμβούλιο για την - φτωχή- πρόοδο της τέταρτης συζήτησης της πέμπτης αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδος και για το τι απομένει να διευθετηθεί τον Ιανουάριο προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως αύριο θα είναι το τελευταίο Eurogroup στο οποίο θα μετέχει το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Γιέργκ Άμουσεν, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας. Ο Άσμουσεν από το 2010 είχε ενεργή εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα και η αποχώρηση του ερμηνεύεται αμφίσημα από τους γνωρίζοντες.