Πόσες φορές δεν έχετε αγανακτήσει με την ιδέα ότι θα πάτε στη δουλειά σας, πριν καν φτάσετε εκεί; Πόσο διαφορετικά –σκέφτεστε- θα δεχόσασταν μερικές καταστάσεις που σας εκνευρίζουν… αν είχατε μεγαλύτερο μισθό, καλύτερο αφεντικό και πιο ευέλικτο ωράριο; Ίσως –λέτε στον εαυτό σας- τότε το Δευτέρα πρωί-Παρασκευή απόγευμα να σας φαινόταν “παιχνιδάκι”.
Νομίζετε!
Αν πιστεύετε ότι μερικές "μικρές διαφοροποιήσεις" θα έκαναν το ωράριό σας να μοιάζει με "τη δουλειά των ονείρων σας", μάλλον απατάσθε.
Δείτε παρακάτω, πώς μερικά πολύ κοινά πράγματα που όλοι νομίζουμε ότι θα έκαναν την επαγγελματική μας ζωή απείρως καλύτερη… τελικά δεν έχουν καμία τέτοια επίδραση και ποια είναι τα στοιχεία που σύμφωνα με ψυχολόγους και συμπεριφορικούς οικονομολόγους θα σας κάνουν πραγματικά να νιώσετε πιο θετικά συναισθήματα για την εργασία σας.
Εναλλακτικά, οι παρακάτω έρευνες λειτουργούν ως "τέλεια επιχειρήματα" για τους… εργοδότες!
1. Μικρότερης διάρκειας εργασιακή εβδομάδα
Γιατί πιστεύετε ότι θα σας κάνει πιο χαρούμενους: Ποιος δεν έχει σκεφτεί έστω και μία φορά ότι η λύση για να είναι χαρούμενος με τη δουλειά του, θα ήταν να περνάει λιγότερες ώρες εκεί; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του LearnVest, τα δύο τρίτα των εργαζομένων που συμμετείχαν σε αυτήν δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν να εργάζονται τέσσερις αντί για πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Το να περνάει κανείς λιγότερες ημέρες στη δουλειά, σημαίνει ότι θα έχει περισσότερο χρόνο να αφιερώσει στις δραστηριότητες που όντως τον κάνουν χαρούμενο. Μπορεί να περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους του, να ασχοληθεί με το αγαπημένο του χόμπι, να κάνει γυμναστική και φυσικά… να κοιμηθεί μερικές ωρίτσες παραπάνω.
Ή έτσι θα ήθελε να πιστεύει.
Γιατί δε συμβαίνει αυτό πάντα: Φαίνεται ότι οι άνθρωποι δε μπορούν να εκμεταλλευτούν σωστά τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο τους σε δραστηριότητες που ενισχύουν το αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας τους.
Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Science έκανε αναφορά σε ένα πείραμα που έγινε στη Νότια Κορέα, όταν η εργασιακή εβδομάδα μειώθηκε από 44 σε 40 ώρες και οι εργαζόμενοι δούλευαν πέντε ημέρες αντί για έξι.
Αποτέλεσμα: Οι εργασιακές ώρες μπορεί να μειώθηκαν κατά περίπου 10%, όμως η ικανοποίηση που ανέφεραν οι εργαζόμενοι από τη δουλειά τους και τη ζωή τους δε μεταβλήθηκε. Δηλαδή: ένας χαρούμενος εργαζόμενος δεν είναι πάντα αυτός που δουλεύει λιγότερες ώρες την εβδομάδα.
2. Περισσότερες διακοπές
Γιατί πιστεύετε ότι θα σας κάνει πιο χαρούμενους: Μερικές ημέρες διακοπών επιπλέον φαντάζουν σαν "όνειρο". Θα μπορούσατε να κάνετε πάντα εκείνο το ταξιδάκι που ονειρευόσασταν και θα είχατε επιτέλους χρόνο να προλάβετε να δείτε όλα τα μέρη και τους ανθρώπους που άλλες φορές προσπαθείτε να "χωρέσετε" σε μερικές μόνο ημέρες.
Γιατί δε συμβαίνει αυτό πάντα: Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του The Atlantic που συνέκρινε τις ημέρες διακοπών που παίρνουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ με εκείνες που ισχύουν σε άλλες χώρες, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες βάσει νόμου οι εργαζόμενοι δικαιούνται τουλάχιστον 20 ημέρες μετ’ αποδοχών το χρόνο. Στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός είναι… μηδέν.
Μάλιστα, στη Γαλλία οι εργαζόμενοι παίρνουν 30 ημέρες διακοπών.
Ωστόσο, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες όπου οι εργαζόμενοι δικαιούνται περισσότερες ημέρες άδειας, δεν είναι κατ’ ανάγκη πιο χαρούμενοι.
Το 73% των Αμερικανών (σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Randstad) αναφέρει ότι παίρνει ικανοποίηση από τη δουλειά του, με το ποσοστό αυτό στην Ιταλία (με 20 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών και άλλες 11 ημέρες αργιών εκτός δουλειάς) είναι μόλις 57%.
Επιπλέον, σύμφωνα με ειδικούς σημασία έχει το πώς περνά κανείς το χρόνο του, όχι πόσο ελεύθερο χρόνο έχει.
Το "μυστικό", σύμφωνα με μια έρευνα του Χάρβαρντ (2010), είναι να είναι κανείς πλήρως αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει κάθε στιγμή. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 46,9% των ανθρώπων σκέφτεται το παρελθόν ή το μέλλον, αντί να σκέφτεται και να ζει το παρόν.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάρετε άδεια από τη δουλειά, ακόμη κι αν αυτό είναι μόνο μία ημέρα, προσπαθήστε να αφοσιωθείτε εξ ολοκλήρου σε κάτι στο χρόνο που διαθέτετε, είτε αυτό είναι το να κάνετε ορειβασία, αναρρίχηση, μάθημα γιόγκα ή απλά… να απολαύσετε τον αγαπημένο σας καφέ… με το πάσο σας!
3. Προαγωγή ή αύξηση στο μισθό
Γιατί πιστεύετε ότι θα σας κάνει πιο χαρούμενους: Η προσθήκη μερικών ψηφίων στο μηνιαίο σας μισθό εκτός από το ότι θα σας έκανε να νιώθετε πιο πετυχημένος στην εργασία σας, θα σας έδινε τη δυνατότητα να αγοράσετε και όσα έχετε καταγράψει στη λίστα των "θέλω" σας και τα οποία μέχρι τώρα… παρέμεναν στα χαρτιά.
Γιατί δε συμβαίνει αυτό πάντα: "Ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται πολύ γρήγορα" λέει η Michelle Gielan από το Institute for Applied Positive Research, αναφορορικά με το πώς αντιλαμβανόμαστε τα "νέα νούμερα" στη μισθοδοσία μας. "Θέτουμε στόχους επειδή πιστεύουμε ότι θα είμαστε χαρούμενοι όταν τους ικανοποιήσουμε. Όμως μόλις το κάνουμε αυτό, ο εγκέφαλός μας θέτει αμέσως νέους".
Ο διπλασιασμός του μισθού σας, δε σημαίνει ότι θα διπλασιάσει και το επίπεδο ευτυχίας σας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πιο σημαντικό είναι να επενδύει κανείς στην επίτευξη εμπειριών ζωής και όχι στην απόκτηση πραγμάτων και στο να προσφέρει σε άλλους.
4. Μια καινούρια δουλειά
Γιατί πιστεύετε ότι θα σας κάνει πιο χαρούμενους: Έχετε ορκιστεί στον εαυτό σας ότι πλησιάζει η μέρα που θα πάτε στο αφεντικό σας και θα του "τρίψετε στα μούτρα" την παραίτησή σας. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε ικανοποίηση, καθώς δεν αντέχετε να περάσετε ούτε λεπτό παραπάνω στον εργασιακό σας χώρο. Θα βρείτε μια καινούρια δουλειά, η οποία δε θα έχει καμία σχέση με την παλιά σας.
Γιατί δε συμβαίνει αυτό πάντα: Μπορεί όντως να έχετε κουραστεί και να νιώθετε ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσετε παρακάτω στην επαγγελματική σας ζωή. Προτού όμως προβείτε σε αυτό δοκιμάσετε να κάνετε το παρακάτω "πείραμα". "Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας να είναι πιο ευγνώμονες και να εκτιμούν αυτό που ήδη έχουν και να εφευρίσκουν τρόπους για να το βελτιώσουν" υποστηρίζει η Michelle Gielan.
Τι προτείνει η ίδια: Κάθε πρωί για τις επόμενες 21 μέρες, να γράφετε τρία θετικά πράγματα για τη δουλειά σας. Για παράδειγμα τι μπορείτε να κάνετε με το μισθό σας, ή για ένα συνάδελφο με τον οποίο ταιριάζετε πολύ. "Αυτή η άσκηση θα κάνει τον εγκέφαλό σας να εστιάσει στα θετικά, αντί στα αρνητικά και στα προβλήματα/παράπονά σας".