“Η τρόικα θέλει να μας οδηγήσει σε τρίτο μνημόνιο”

Οι όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις, που εγείρουν οι δανειστές από την κυβέρνηση, για θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί, οι ομαδικές απολύσεις και ο ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και οι υπολογισμοί τους - διαφορετικοί του οικονομικού επιτελείου - για το δημοσιονομικό κενό, έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στο Μαξίμου, καθώς εκτιμάται ότι οι αντοχές των πολιτών είναι στα όριά τους και - κατά συνέπεια - υπάρχει κίνδυνος να τιναχτεί στον αέρα η εύθραυστη ισορροπία της κοινωνίας.

Είναι ενδεικτικό ότι η "τρύπα" του προϋπολογισμού του 2014, όπως ισχυρίζεται η τρόικα, έχει ξεπεράσει και πάλι τα 2 δισ. ευρώ, με την προσθήκη των περίπου 200 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται πως θα χαθούν από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το κενό της διετίας 2015-2016, το οποίο από την τρόικα υπολογίζεται σε 5 με 5,6 δισ. ευρώ.

Εκεί, που το υπουργείο Οικονομικών αγωνιζόταν να ανακαλύψει μέτρα το πολύ ένα δισ. ευρώ για το 2014, τώρα καλείται να προετοιμαστεί για παρεμβάσεις άνω των 8 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.

Όπως δηλώνει στη Real News κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, "είναι τόσο μεγάλη η πίεση και η αμφισβήτηση, αλλά και η προδιάθεση να τραβήξουν τη διαπραγμάτευση όσο χρειαστεί για να πετύχουν αυτά που θέλουν, που μας έχουν προκαλέσει τεράστια εντύπωση και προβληματισμό".

Κατά το ίδιο στέλεχος, "η στάση της τρόικας μας οδηγεί στην εκτίμηση πως το μόνο που επιδιώκει είναι να μας οδηγήσει στην υποχρεωτική σύναψη τρίτου μνημονίου, μέσω της δημιουργίας αδιεξόδων και ασφυκτικού κλοιού στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".

Το πήγαινέλα της τρόικας στην Αθήνα διακόπτεται την επόμενη Τετάρτη και θα επαναληφθεί στα μέσα Ιανουαρίου με τα σημαντικότερα ζητήματα να έχουν μείνει ανοιχτά. Στόχος της κυβέρνησης, "για να σωθεί η παρτίδα του 2013", όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, είναι η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία πολιτικά έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο. Το "αγκάθι", που απομένει, είναι η αποδοχή από την πλευρά της τρόικας του σχεδίου, που προτείνει η κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση της ΕΑΣ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας πηγής, με δεδομένο τον αναβρασμό, που επικρατεί μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης, η παράταση των εκκρεμοτήτων αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και δημιουργεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή, με αιχμή την προωθούμενη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς.