Ο Μάρκος Βερέμης “Επιχειρηματίας της Χρονιάς” για το 2013

O κ. Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Upstream Α.Ε., αναδείχθηκε ο Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" για το 2013, στον διαγωνισμό που οργάνωσε, για τέταρτη φορά, η Ernst & Young Ελλάδας.

Ο κ. Μάρκος Βερέμης ως Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" 2013 θα διαγωνιστεί με τους νικητές του αντίστοιχου βραβείου από 50 περίπου χώρες, για τον τίτλο του "World Entrepreneur Of The Year" που θα διεξαχθεί στις 6 με 8 Ιουνίου του 2014 στο Monte Carlo. Οι νικητές των επιμέρους κατηγοριών που αναδείχθηκαν, μετά από απόφαση της 9μελούς Κριτικής Επιτροπής με πρόεδρο τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita A.E. είναι:

- Ο κ. Ευάγγελος Σπανός, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Βιοϊατρική Α.Ε., έλαβε το βραβείο "Αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας".

- Ο κ. Θεόδωρος Πασχαλίδης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Grantex Α.Ε., έλαβε το βραβείο "Διεθνώς αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας".

- Ο κ. Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, Upstream A.E., έλαβε το βραβείο "Δυναμικά αναπτυσσόμενος επιχειρηματίας".

- Ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος, Όμιλος ΣΑΝΗ Α.Ε., έλαβε το βραβείο "Πρωτοπόρος επιχειρηματίας".

Την τελετή βράβευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από 400 εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας.

Bιογραφικά σημειώματα των βραβευθέντων

«Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας» 2013:

Ευάγγελος Σπανός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Βιοϊατρική Α.Ε.

Ο κ. Ευάγγελος Σπανός, μεγάλωσε στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. Καταγόμενος από αγροτική οικογένεια, από νωρίς είδε το πανεπιστήμιο ως μονόδρομο για την έξοδο από τις δυσκολίες της εποχής. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή και έχοντας παντρευτεί και αποκτήσει ήδη ένα παιδί, το 1972 φεύγει με υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, χωρίς καν να γνωρίζει τη γλώσσα. Τελικά έμεινε για 8 χρόνια, αποκτώντας ένα Master στη βιοχημεία και ένα διδακτορικό στην εργαστηριακή ενδοκρινολογία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ιδρύει το πρώτο στο είδος του ενδοκρινολογικό εργαστήριο στη χώρα. Πρώτοι εφάρμοσαν τον κλινικό ποιοτικό έλεγχο και την πλήρη αυτοματοποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων, το οποίο συνέβαλε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της εταιρείας. Σήμερα, αποτελεί ηγέτιδα εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σύγχρονα ιατρικά εργαστήρια στην Ευρώπη.

Η αρτιότητα του εξοπλισμού, η επιβεβαιωμένη αξιοπιστία των αποτελεσμάτων και η διεθνής αναγνώριση καταδεικνύονται από στρατηγικές συνεργασίες, όπως με τον κορυφαίο ιατρικό οργανισμό των ΗΠΑ, MayoClinic, τη General Electric Healthcare και τη Roche Diagnostics.

Σήμερα, ο Όμιλος Βιοϊατρική έχει 26 διαγνωστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη και λεκανοπέδιο Αττικής, 3 ιδιόκτητες κλινικές και 3 οδοντιατρεία , που δέχονται πάνω από 2εκ. επισκέψεις το χρόνο, με περισσότερους από 2.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 400 είναι ιατροί. Προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερες από 400 εταιρείες, είτε απευθείας, είτε μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων, αυξάνοντας αισθητά τα μερίδια αγοράς.

Ο κ. Ευάγγελος Σπανός είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά

«Διεθνώς Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» 2013:

Θεόδωρος Πασχαλίδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Grantex Α.Ε.

Ο κ. Θεόδωρος Πασχαλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο συνεχίζει τις σπουδές του ως Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Coventry στη Μεγάλη Βρετανία. Αρχίζει να απασχολείται από νεαρή ηλικία στην οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής εξαρτημάτων φρένων οχημάτων. Ύστερα από την αιφνίδια απώλεια του πατέρα του, στην ηλικία των 27 ετών, αναλαμβάνει μαζί με τα αδέλφια του, τα ηνία της εταιρείας Grantex A.E.

Εξ' αρχής, στρατηγική επιλογή του υπήρξε η προσήλωση στην ποιότητα και η έντονη εξωστρέφεια. Έτσι, παρ' όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, κατορθώνει να μετατρέψει μέσα σε 10 περίπου χρόνια μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε μια κατεξοχήν εξαγωγική εταιρεία.

Πλέον, η Grantex, μία από τις λίγες επιχειρήσεις του κλάδου που έχουν απομείνει στην Ευρώπη και η μοναδική στο συγκεκριμένο αντικείμενο στην Ελλάδα, έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικές εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Σήμερα εξάγει σε περίπου 40 χώρες, από τη δυτική και την κεντρική Ευρώπη, έως τις Αραβικές χώρες, τη Ρωσία και την Κίνα. Η εταιρεία ενισχύει σταθερά την εξωστρέφειά της, ανοίγοντας συνεχώς νέες αγορές, προσβλέποντας στις περιοχές της Αφρικής και της ευρύτερης Ασιατικής ζώνης.

Η εξωστρέφειά της αποτυπώνεται και στα οικονομικά της αποτελέσματα, όπου το ποσοστό των εξαγωγών στο συνολικό κύκλο εργασιών ανέρχεται σχεδόν στο 80% για το 2012. Η αύξηση δε του τζίρου για το 2013 αναμένεται στο 20%.

Ο κ. Θεόδωρος Πασχαλίδης είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

«Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας» 2013

Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Upstream A.E.

Ο κ. Μάρκος Βερέμης, γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και των πανεπιστημίων του Warwick και της Οξφόρδης. Άρχισε την καριέρα του σε διαφημιστικές εταιρείες στο Λονδίνο. Στα τέλη του '90, και ενώ άνθιζε το internet και το digital marketing, ο ίδιος είδε την προοπτική του mobile marketing. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αγάπη του για δημιουργία, τον ώθησε να ιδρύσει μια εταιρεία παραγωγής λογισμικού για την αξιοποίηση του κινητού ως μέσου marketing.

Εξ' αρχής, στρατηγική επιλογή του κ. Μάρκου Βερέμη αποτέλεσε η συνεργασία τόσο με πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, όσο και με τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Με γνώμονα την προσήλωση στις αναδυόμενες αγορές, τον εντοπισμό ευκαιριών και το ανθρωποκεντρικό management, σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Αν και η επιχείρηση έχει την πλειοψηφία των εργαζομένων της στην Αθήνα, απευθύνεται σε μια παγκόσμια αγορά. Έχει γραφεία σε Αγγλία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βραζιλία και Νιγηρία. Ο κύκλος εργασιών από το εξωτερικό αγγίζει το 99% του συνόλου.

Η εταιρεία Upstream έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της, ενώ εμφανίζει εντυπωσιακή ανάπτυξη κατά την τελευταία πενταετία.

Τέλος, η επιχειρηματική του δραστηριότητα δεν περιορίζεται στο mobile marketing, καθώς είναι θερμός υποστηρικτής και συμμετέχει ενεργά σε αρκετά start-ups.

Ο κ. Μάρκος Βερέμης είναι παντρεμένος και έχει δυο παιδιά.

«Πρωτοπόρος Επιχειρηματίας» 2013

Σταύρος Ανδρεάδης, Πρόεδρος, Όμιλος ΣΑΝΗ Α.Ε.

Ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής και της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ έχει λάβει μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου. Ο κ. Ανδρεάδης, μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον καθοριστικό για τη μετέπειτα πορεία του, δουλεύοντας μαζί και πλάι στον πατέρα του στην ξενοδοχειακή τους μονάδα στη Χαλκιδική.

Το 1993 αναλαμβάνει την προεδρία, και με εφόδια την πίστη του στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού και την αφοσίωσή του στην ποιότητα και την αισθητική, πήρε τη στρατηγική απόφαση να στοχεύσει σε ένα πολύ πιο ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός θέρετρου με πλήρως ενοποιημένες λειτουργίες και δραστηριότητες, υπήρξε πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα. Πλέον, πρόκειται για ένα πρότυπο, πολυβραβευμένο διεθνώς θέρετρο με 4 μονάδες, μαρίνα και μεγάλη αγορά. Με δυναμικότητα 2.600 κλινών, απασχολεί 1.600 άτομα προσωπικό, έχει 18 εστιατόρια και bars, θέατρο και θερινό κινηματογράφο. Το 1990 εγκαινίασε ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ μουσικής και τέχνης στους χώρους του συγκροτήματος, το οποίο συνεχίζει έως και σήμερα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Το επιτυχημένο μοντέλο του ξενοδοχειακού ομίλου ΣΑΝΗ αποτυπώνεται σε πληρότητες για το 2013 άνω του 94%, επιβεβαιώνοντας έτσι την κρίσιμη συνεισφορά του τουριστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από το 2001 μέχρι το 2008. Στη διάρκεια της θητείας του συνέβαλε καθοριστικά στην ενοποίηση των επιχειρηματιών του τουρισμού σε ένα ενιαίο φορέα που εκφράζει όλο το χώρο.

Είναι Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, η οποία έχει ήδη αξιόλογη δραστηριότητα σε θέματα σχετικά με τον πολιτισμό της πόλης.

Ο κ. Σταύρος Ανδρεάδης είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο.

Το news.gr ήταν χορηγός της εκδήλωσης.