Κίνητρα για προσλήψεις ανέργων μελετούν κυβέρνηση-τρόικα

Σχέδιο παροχής κινήτρων σε εργοδότες για πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων και νέων ανέργων έθεσε υπ' όψιν της τρόικας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατά τις σημερινές επαφές της τρόικας με κυβερνητικά στελέχη.

Το σχέδιο, στο οποίο η τρόικα φέρεται να είναι ανοιχτή, προτείνεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2014 και προβλέπει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τις συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων.

Παράλληλα, πολύ κοντά σε συμφωνία για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βρίσκεται η κυβέρνηση με την τρόικα, καθώς οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε σύγκλιση, ενόψει του Eurogroup της 17ης Δεκεμβρίου, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Βασικό μέτωπο, το οποίο απασχολεί τις δύο πλευρές είναι ο τρόπος μείωσης του προσωπικού, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί την εφαρμογή της εθελουσίας εξόδου, ενώ η τρόικα επιθυμεί απευθείας απολύσεις. Σημειώνεται πάντως, ότι σχεδιάζεται να δοθεί χρονική παράταση στη λειτουργία των ΕΑΣ και συνέχιση της εξαγωγικής δραστηριότητας, έως ότου μπει οριστικό λουκέτο. 

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση και η ενδεχόμενη επιστροφή στο 23%. Το ΔΝΤ λέει ότι όλα τα θέματα είναι ευαίσθητα και ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνολική συμφωνία φέτος και άρα θα υπάρξει επιστροφή τον Ιανουάριο. 

Ενδιαφέρον είχε πάντως η παραδοχή στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος ανάφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει σε τρία μέτωπα: στη φτώχεια, την ανεργία και την κοινωνική ανισότητα.