Πισσαρίδης: Το ευρώ πρέπει να διαλυθεί

O Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, αποσύρει την εμπιστοσύνη του στο ευρώ.

Οι βρετανικές εφημερίδες Daily Mail και Daily Telegraph μεταδίδουν πληροφορίες ότι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Economics την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Πισσαρίδης θα τονίσει ότι το ευρώ πρέπει να εγκαταλειφθεί, καθώς πυροδοτεί την ανεργία και διχάζει την Ευρώπη.

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, αναμένεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να υποστηρίξει ότι το ευρώ ότι έχει δημιουργήσει μια "χαμένη γενιά" ανέργων νέων.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να διαλυθεί.

Όπως υπενθυμίζεται, ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος έχει λάβει τον τίτλο του Σερ, υπήρξε ένας εκ των βασικών υποστηρικτών του ευρώ κατά το παρελθόν.

Η στροφή 180 μοιρών που φέρεται να κάνει, θα επιχειρηματολογηθεί από τον ίδιο, από την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν πια μεταξύ τους τα κράτη της Ευρώπης, κάτι που ο κ. Πισσαρίδης το χρεώνει στο ευρώ.

"Χρειάζεται δουλειά για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ευρώ στις διεθνείς αγορές και η εμπιστοσύνη που είχαν κάποτε μεταξύ τους τα κράτη της Ευρώπης", φέρεται να έχει σκοπό να δηλώσει.

"Το ευρώ θα πρέπει είτε να διαλυθεί με μεθοδευμένο τρόπο, είτε τα ηγετικά μέλη της ευρωζώνης να κάνουν σύντομα ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να το καταστήσουν φιλικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση", αναμένεται να τονίσει ο κ. Πισσαρίδης.

Ο Κύπριος Νομπελίστας οικονομολόγος θα υποστηρίξει ότι οι πολιτικές για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης έχουν μεγάλο κόστος όσον αφορά την απασχόληση και δημιουργούν μια χαμένη γενιά, νέων, μορφωμένων ανθρώπων, γεγονός που δεν είναι αυτό που υποσχέθηκαν οι ιδρυτές της ευρωζώνης.

Τα σχόλια του κυπριοβρετανού οικονομολόγου, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας το 2010, έρχονται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προειδοποίησε ότι η κρίση της ευρωζώνης δεν έχει τελειώσει.