Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε ένα νομοσχέδιο, που προβλέπει τους κανόνες των διάσωσης των εγχώριων τραπεζών με τον οποίο αποφεύγεται η εμπλοκή των φορολογουμένων στις διασώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Με το νομοσχέδιο που συμφωνήθηκε αλλά θα τεθεί προς έγκριση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών οι ομολογιούχοι και οι μεγάλοι καταθέτες- αποταμιευτές μιας προβληματικής τράπεζας θα επωμίζονται αναλογικά τις απώλειες του πιστωτικού ιδρύματος από την αρχή του 2016, όπως συμφώνησαν οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε την Τετάρτη ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Είναι όλα εντάξει" είπε η Σάρον Μπόλς, μια από τους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι οι κανόνες θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2016.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη σύνταξη του νόμου, είπε ότι ήταν ένα " μεγάλο βήμα " για να διασφαλιστεί ότι " οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον στην πρώτη γραμμή που θα πληρώνουν για τα λάθη των τραπεζών ". Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ευρωπαίος επίτροπος "οι τράπεζες θα πρέπει να βάλουν χρήματα στην άκρη για τις βροχερές ημέρες ".
Ο νόμος, αν εγκριθεί από τους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ένα ακόμα ορόσημο στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα ενός κλάδου που προκάλεσε την οικονομική κρίση. Εάν δοθεί το πράσινο φως, θα θεσπιστούν σαφείς κανόνες για το κλείσιμο μιας τράπεζας σε οποιαδήποτε από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα είναι μόνο οι μέτοχοι και οι κυβερνήσεις που πληρώνουν το τίμημα.
Οι τράπεζες στα 17 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν περίπου 860 δισεκατομμύρια ευρώ ανασφάλιστα ομόλογα, με τις γερμανικές τράπεζες να κατέχουν περίπου τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.
Διασώσεις τραπεζών όπως στην Κύπρο
Οι προβληματικές τράπεζες θα αναδιαρθρώνονται ή θα εκκαθαρίζονται με βάση τη διαδικασία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στην επίτευξη μιας κατ' αρχήν συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διάσωση των προβληματικών τραπεζών και την κατανομή του κόστους διάσωσης.
Όπως επισήμανε, η συμφωνία αναμένεται ότι θα αρχίζει με μια διαδικασία "διάσωσης" ανάλογη με εκείνη η οποία εφαρμόστηκε στην Κύπρο, όπου πρώτα θα εμπλέκονται οι μεγαλοκαταθέτες των προβληματικών τραπεζών για την στήριξη των τραπεζικών ιδρυμάτων. Στη συνέχεια, εάν απαιτείται περαιτέρω ρευστότητα, θα χρησιμοποιούνται εθνικά κεφάλαια, ενώ στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, τα χρήματα θα αντλούνται, για μια περίοδο 5 έως 10 ετών, από ένα κοινό ταμείο της Ευρωζώνης.
"Κατά τη γνώμη μου, θα δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο, ενώ, κατά τα πρώτα χρόνια κυρίως, θα υπάρχει κάποια μορφή εθνικής ευθύνης" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι "και εάν αυτό δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, θα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν τεθεί".