Σε δύο "μέτωπα" θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες ξεκίνησαν και επίσημα σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν αρχικά συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ αργότερα, στη συζήτηση για τους πλειστηριασμούς, συμμετείχε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο Γ. Στουρνάρας αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών λίγο πριν τις 8 το βράδυ και κατευθύνθηκε προς το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχαν στη συνάντηση με την τρόικα ανέφεραν πως αύριο Πέμπτη θα κατατεθεί από την κυβέρνηση το τελικό νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων, ενλω ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ και ο ΦΠΑ στην εστίαση.
Παράλληλα, την Πέμπτη συνεχίζονται οι επαφές της τρόικας στην Αθήνα, με συναντήσεις με τον Γ. Στουρνάρα και τον Γ. Βρούτση.
Νωρίτερα, το news.gr ανέφερε τα εξής:
Κατ' αρχήν στις διαπραγματεύσεις, που σύμφωνα με τον Όλι Ρεν θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα, πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), προκειμένου να "κλείσουν" και τα τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων) και να εκταμιευθεί, έως το τέλος του έτους, η δόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς, στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Για τα ΕΑΣ, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την πρόταση που έχει υποβάλει για το μέλλον της επιχείρησης. Σύμφωνα με την πρόταση, θα γίνει αναδιάρθρωση εν λειτουργία, με διάσπαση της επιχείρησης σε αμυντικό και πολιτικό σκέλος, με το δεύτερο να αναλαμβάνει το βάρος των κρατικών ενισχύσεων και να οδηγείται σε διάλυση. Το στρατιωτικό τμήμα θα λειτουργήσει με εξαγωγικό προσανατολισμό, πιλοτικά για 12 μήνες, ώστε να πιστοποιηθεί ότι υπάρχουν παραγγελίες από το εξωτερικό, κάτι, όμως, που αμφισβητείται από την τρόικα. Εάν το "πείραμα" αποτύχει, η επιχείρηση θα περιοριστεί, μετά το πέρας του ενός έτους, στην κάλυψη των αναγκών του Ελληνικού Στρατού.
Παράλληλα, το σχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής 'Αμυνας προβλέπει εθελούσια έξοδο για 472 εργαζόμενους, ώστε να απομείνουν 341 άτομα. Οι επικεφαλής της τρόικας, διαφωνούν- εκτός από τον εξαγωγικό προσανατολισμό- και με την εθελούσια έξοδο και ζητούν να γίνουν απολύσεις 700 ατόμων, από τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ.
Στο δεύτερο "μέτωπο", κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να κλείσουν όσον το δυνατόν περισσότερα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (η οποία, κανονικά, θα έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Νοέμβριο) και να υπάρξει συμφωνία, έστω και τον Ιανουάριο. Η συμφωνία αυτή, θα αποτελέσει το "πράσινο φως" για την επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, πιθανότατα θα εκταμιεύεται σταδιακά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Μεταξύ των εκκρεμοτήτων, συμπεριλαμβάνονται οι εξής: Το δημοσιονομικό κενό για το 2014, οι πλειστηριασμοί ακινήτων (το καθεστώς προστασίας λήγει στις 31 Δεκεμβρίου), η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, το καθεστώς για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τις επιχειρήσεις, το δεύτερο "κύμα" διαθεσιμότητας και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα, ο ΦΠΑ στην εστίαση (η πιλοτική εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή λήγει την 31η Δεκεμβρίου), η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, κ.ά.