Μέχρι πότε υπάρχουν λεφτά στα ταμεία του Κράτους

Σε καλή κατάσταση βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα σύμφωνα με διαβεβαιώσεις στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ενώ κανονικά εξυπηρετούνται και τα χρέη προς τους δανειστές μας.

Συγκεκριμένα εντός του Νοεμβρίου το Ελληνικό Δημόσιο αποπλήρωσε τοκοχρεολύσια ύψους 670 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ το Δεκέμβριο θα καταβάλει ακόμη 380 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο.

Αν και η αρχική αντίληψη ήταν πως το μεγάλο πρόβλημα θα ανέκυπτε στις 11 Ιανουαρίου 2014 όταν και θα πρέπει να αποπληρωθούν αφ' ενός ελληνικά ομόλογα που διακρατά η ΕΚΤ συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αφ' ετέρου ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες ύψους 197 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα .

Εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  θα μπορούσε να διαχειρισθεί τις δανειακές υποχρεώσεις και τις εσωτερικές ανάγκες έως τον Φεβρουάριο 2014, αλλά ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του εν λόγω μήνα η κατάσταση θα ήταν οριακή.

Για τον λόγο αυτό θεωρείται σημαντικό οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα να τελεσφορήσουν έως τις αρχές Ιανουαρίου , ώστε να παρασχεθούν οι εγκρίσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.