Από Γενάρη και… βλέπουμε η συμφωνία με Τρόικα

Μια ανακοίνωση της Τρόικας, αργά το βράδυ, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, δημιούργησε νέο κύκλο συζητήσεων για το πότε θα ολοκληρωθούν τελικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της.

Στο κείμενο γινόταν λόγος για επιστροφή μόνο των τεχνικών κλιμακίων μέσα στην εβδομάδα και ότι η πλήρης διαπραγματευτική ομάδα θα επέστρεφε τον Ιανουάριο για να συνεχίσει τις συζητήσεις.

Το πρωί, όμως, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, μιλώντας στο news.gr, δήλωσε ότι ο Ματίας Μορς, που προΐσταται του κλιμακίου της Κομισιόν στην Τρόικα, θα έρθει κανονικά στην Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα.

Επιπλέον, το ίδιο τονίζεται και από το ΔΝΤ για τον Πόουλ Τόμσεν, σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το MEGA.

Το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι οι επικεφαλής της Τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα την Τρίτη, στο ίδιο αεροπλάνο με το Γιάννη Στουρνάρα, μετά το Eurogroup.

Απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, που έχει το news.gr στη διάθεσή του, αναφέρουν ότι από την πλευρά των δανειστών θα γίνει προσπάθεια για να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα εντός Δεκεμβρίου, αλλά εκτιμάται πως ο χρόνος δεν είναι επαρκής για να επέλθει η τελική συμφωνία. Εξ ου και η αναφορά για συνέχιση των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο.

Δεδομένο, πάντως, είναι ότι η εξέλιξη αυτή - ακόμα και με αυτό το ήξεις αφήξεις της Τρόικας - ακυρώνει και το δεύτερο χρονικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η οποία - μετά από τη μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αυριανό Eurogroup - επεδίωκε να δώσει τα χέρια με τους δανειστές έως το τέλος της φετινής χρονιάς.