Το ενδεχόμενο εφαρμογής “οριζοντίου” φόρου (flat tax) 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, εξετάζει το ΙΟΒΕ σε μελέτη του για λογαριασμό του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα σήμερα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με θέμα “Φορολογική μεταρρύθμιση: Αξιολογώντας την πρόκληση του flat tax”.
Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός τέτοιου φορολογικού συστήματος έδωσε στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Νίκος Καραβίτης, κάνοντας λόγο για έναν βασικό συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, ενώ προβλέπεται και ένας χαμηλότερος συντελεστής 10% για χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και ενοίκια (με αφορολόγητο ποσό για μισθούς και συντάξεις). Το σύστημα αυτό, το οποίο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, είναι απλώς μια ένδειξη για το πώς μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, δημιουργώντας αναπτυξιακές προϋποθέσεις, σημείωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίτης, φαίνεται ότι αυτού του είδους τα συστήματα αντιμετωπίζουν πολιτικά προβλήματα, τόσο λόγω της μη εξοικείωσης των Δυτικοευρωπαϊκών δημοσιονομικών συστημάτων με αυτά, όσο και λόγω του φόβου ότι δεν επαρκούν για να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος του λεγόμενου ευρωπαϊκού μοντέλου. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, η μελέτη δείχνει ότι κάτι τέτοιο δεν αληθεύει, καθώς προτείνει ένα σύστημα, το οποίο αφ’ ενός μπορεί να είναι η φυσική απόληξη του νέου φορολογικού συστήματος που θα αρχίσει να ισχύει το 2014, αφ’ ετέρου θα είναι πολύ πιο απλό και διαφανές, με χαμηλότερους συντελεστές.
Στην εκδήλωση επρόκειτο να παρευρεθεί και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο επικαλέστηκε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έτσι το κείμενο που είχε ετοιμάσει ανέγνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου. Σε αυτό σημειώνονταν οι τρεις μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη φορολογική νομοθεσία: ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών και ο Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών.
Στο κείμενο του υπουργού συμπεριλαμβανόταν ακόμα η εκτίμηση ότι εντός του 2014 θα εφαρμοστεί ο συμψηφισμός του ΦΠΑ με όλες τις απαιτήσεις ιδιωτών από το Δημόσιο.
Σχολιάζοντας την μελέτη αλλά και γενικότερα το κρίσιμο ζήτημα της φορολογικής πολιτικής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ernst & Young, Π. Παπάζογλου, τόνισε ότι το flat tax μπορεί να συμβάλει, από κοινού με άλλα μέτρα, στην ουσιαστική αύξηση των ποσοστών φορολογικής συμμόρφωσης. “Πέρα από τα προφανή άμεσα αποτελέσματα, η αύξηση της συμμόρφωσης θα έχει και έμμεσες θετικές συνέπειες, όπως την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, τη μείωση των ποσοστών μαύρης εργασίας και την επακόλουθη αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων”, σημείωσε. Σε ό,τι αφορά την άποψη ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί σε ανάλογη αύξηση των εσόδων τόνισε ότι: “έχει αποδειχτεί περίτρανα εσφαλμένη και επιπρόσθετα λειτουργεί αποτρεπτικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Όπως δυστυχώς διαπιστώσαμε, καμία δαπάνη δεν είναι ανελαστική όταν η υπερφορολόγηση οδηγεί σε δυσβάσταχτη επιβάρυνση πέρα από τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Πρόσφατα παραδείγματα, τα καύσιμα κίνησης αλλά και θέρμανσης, τα προϊόντα καπνού, κ.α.”.