Βρούτσης: Οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, “δεν είναι Ασφαλιστικό”, ξεκαθάρισε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εξηγώντας πως θα περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν προκύψει από τη διαβούλευση. Μάλιστα, υποστήριξε πως ουδέποτε ο ίδιος μίλησε για κατάθεση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αλλά παρερμηνεύτηκαν τα λεγόμενά του.

Παράλληλα, ο υπουργός διαβεβαίωσε εκ νέου ότι είναι διασφαλισμένες οι συντάξεις, απαντώντας έτσι στις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση.

Στο ερώτημα των βουλευτών πώς θα αναπληρωθούν τα 2,3 δισ. που περικόπτονται από την κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος το 2014, αν όχι από περικοπή συντάξεων, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι “όντως η κρατική χρηματοδότηση για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, από 12,6 δισ., το 2014 θα είναι 10,5 δισ. ευρώ” και σημείωσε πως “η δαπάνη αυτή αντιμετωπίζεται με δέσμη καινοτόμων και οργανωτικών αλλαγών”, και αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν πρωτοφανή αύξηση εσόδων του ΙΚΑ το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, αλλά και αύξηση των ασφαλισμένων ατόμων, μετά την εφαρμογή του μέτρου για επιβολή αυστηρών προστίμων για την αδήλωτη εργασία και την αύξηση και καλύτερη στόχευση των ελέγχων.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι ενώ προ δύο μηνών βουλευτές (στη βάση έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ) προέβλεπαν ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 34,5%, “σήμερα διαψεύδονται διότι η ανεργία το 2013 φρενάρει και το 2014 αποκλιμακώνεται”, και προσέθεσε ότι επικαλούνται και πάλι μελέτη του ίδιου Ινστιτούτου ότι θα καταρρεύσουν οι συντάξεις το 2016. “Το διαψεύδω κατηγορηματικά”, κατέληξε.