Τα δύο ταμεία διάσωσης της Ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που θεωρούνται συχνά ως πιθάρια χωρίς πάτο για τα χρήματα των φορολογουμένων, στην πραγματικότητα καταγράφουν κέρδη 260 εκατ. ευρώ, όπως έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις τους για το 9μηνο του 2013.
Το ΕΤΧΣ, το πρώτο ταμείο που συστήθηκε για να χρηματοδοτήσει τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, κατέγραψε κέρδη σχεδόν 74 εκατ. ευρώ στην περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά 8,3% από την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι τόκοι που εισέπραξε το ΕΤΧΣ από τα δάνειά του στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αυξήθηκαν κατά 72% στο 9μηνο του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι τόκοι που πλήρωσε το Ταμείο για να αντλήσει τα κεφάλαια για τις διασώσεις αυξήθηκαν 57%.
Ο ΕΜΣ, που αποτελεί το μόνιμο ταμείο διάσωσης, κατέγραψε καθαρά κέρδη 185,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο 9μηνο του έτους έναντι ζημιών 0,5 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθε από τόκους -σχεδόν 182 εκατ. ευρώ- του δανείου ύψους 41,3 δισ. ευρώ στην Ισπανία και του δανείου 4,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο που εκταμιεύθηκε φέτος.
Η κερδοφορία, έστω και μέτρια, μπορεί να βοηθήσει ώστε να στηρίξει η επιφυλακτική Γερμανία τον ΕΜΣ, καθώς στην Ευρωζώνη συζητείται να μπορεί ο τελευταίος να ενισχύει τις τράπεζες. Ο ΕΜΣ είναι Ταμείο, στο οποίο είναι μέτοχοι οι χώρες της Ευρωζώνης και έχει κεφάλαια 70 δισ. ευρώ. Στόχος του δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, αλλά η παροχή φθηνών δανείων στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.