Σημαντική συμβολή στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 αναμένεται να έχουν οι παρεμβάσεις στις δαπάνες των νομικών προσώπων του Δημοσίου, το μέρισμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας.
Μιλώντας στη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 στην Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως o Προϋπολογισμός δεν βρίσκεται στον “αέρα”, αλλά στηρίζεται σε υπαρκτά αποτελέσματα και ρεαλιστικές προβλέψεις.
“Η αλήθεια είναι ότι έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα ως προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εφέτος, όμως είναι επίσης αλήθεια ότι δεν έχουμε πλήρως συμφωνήσει ακόμη στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014”, σημείωσε.
Αναφορικά με τις συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014, αποκάλυψε πως αξιολογούνται η επίδραση της εκτέλεσης του εφετινού Προϋπολογισμού στο δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2014, οι αποδόσεις δημοσιονομικών παρεμβάσεων όπως είναι, ενδεικτικά, οι έλεγχοι στα αποτελέσματα νομικών προσώπων, οι διαφοροποιήσεις στο σενάριο βάσης από την καταβολή υψηλότερου μερίσματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τα έσοδα από την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, αλλά και οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας.
Ο ίδιος σημείωσε πως στην Ελλάδα τα δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπονται σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και το 2013 εκτιμάται πως θα ανέλθουν στο 44,6% του ΑΕΠ, έναντι 45,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι “πραγματικοί” φορολογικοί συντελεστές, οι οποίοι ενσωματώνουν τους φορολογικούς συντελεστές, τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών και τη φοροδιαφυγή, είναι παραπλήσιοι με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως είπε, στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά, το 2013:
- Ο ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% στην Ελλάδα, έναντι 21,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 46% στην Ελλάδα, έναντι 39,3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα διαμορφώνεται στο 26%, έναντι 23,1% στην Ευρώπη.
“Αυτές οι αλήθειες αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο τμήμα του συνολικού προϊόντος της οικονομίας που δεν φορολογείται. Εκτιμάται, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση του ΟΟΣΑ, στο 23,6% του ΑΕΠ το 2013, έναντι μέσου Ευρωπαϊκού όρου στο 14,3%”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.