Η Τρόικα ακυρώνει την επίσκεψή της στην Αθήνα

Σε αναβολή οδηγείται η επίσκεψη της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα στη χώρα μας. Οι δανειστές, επικαλούμενοι την αδυναμία της χώρας μας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, ανέβαλαν το ταξίδι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόφαση της τρόικας να αναβάλλει την επίσκεψη σημαίνει ότι είναι πλέον αδύνατον να εγκριθεί η επόμενη δόση στο Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνισαν στο news.gr ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε παράταση χρόνου λόγω φόρτου από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, προτείνοντας οι συζητήσεις να συνεχιστούν μέσω της ηλεκτρονικής οδού και, όταν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα. Μάλιστα, προσθέτουν ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώθηκε από την πρώτη σιγμή για αυτήν την εξέλιξη.

Τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα - Λαγκάρντ

Τηλεδιάσκεψη, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, του επιτρόπου Όλι Ρεν, της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το κλίμα της συζήτησης ήταν καλό, αν και δεν έλειψαν και στιγμές έντασης και διαφωνιών για επί μέρους θέματα της διαπραγμάτευσης. Κοινή διαπίστωση ήταν πάντως, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις. 

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, έχουν λάβει ένα ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν σχετικά με τα παράπονα της Αθήνας για τη στάση της τρόικας κατά τη διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εστάλη σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο.

Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών

"Σε σχέση με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την τρόικα για να βρεθεί η πιο πρόσφορη ημερομηνία επιστροφής της, προκειμένου ως το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και η τρέχουσα επισκόπηση (review) του προγράμματος", αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.