“Έξαρση” ειλικρίνειας ή ευθεία διαφωνία με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα; Σε κάθε περίπτωση, η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ότι “η αλήθεια είναι ότι η φορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα υψηλή, και θα πρέπει, συνεχώς, να επιδιώκεται η μείωση και ο εξορθολογισμός της”, προκάλεσε αίσθηση.
Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, ο Γιάννης Στουρνάρας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται, σημειώνοντας ότι στο φόρο εισοδήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε κάτω από το 4% του ΑΕΠ.
Όμως ο Χρήστος Σταϊκούρας μάλλον έχει διαφορετική γνώμη.
Απαντώντας εξάλλου στο επιχείρημα ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο κ. Σταϊκούρας αναγνώρισε πως η φοροδιαφυγή δεν έχει αντιμετωπιστεί με επάρκεια, αλλά παρατηρούνται τα πρώτα "δειλά, αναγνωρίσιμα αποτελέσματα": Το ληξιπρόθεσμο χρέος έχει μειωθεί από 55,1 δισ. το 2012 σε 53,5 δισ. τον φετινό Σεπτέμβριο και οι εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπρόθεσμου χρέους έχουν ανέλθει στα 985 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και το αν αυτή πέτυχε ή όχι, επεσήμανε πως οι εισπράξεις ΦΠΑ παρουσιάζουν υπέρβαση στόχου κατά 161 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί απώλεια, προσθέτοντας ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση οδήγησε σε 4500 λουκέτα, ενώ μετά τη μείωση, έκλεισαν άλλες 250 επιχειρήσεις, αλλά άνοιξαν 400 καινούργιες.
Τέλος, για το αν ο προϋπολογισμός είναι έωλος, αφού δεν έχει εγκριθεί από την τρόικα, ανέφερε: “Αλήθεια είναι πως δεν έχουμε πλήρως συμφωνήσει στον τρόπο με τον οποίον θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Αξιολογούνται οι επιπτώσεις εξέλιξης και εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, οι αποδόσεις των δημοσιονομικών παρεμβάσεων, οι έλεγχοι στα αποτελέσματα των νομικών προσώπων, οι διαφοροποιήσεις στο σενάριο βάσης, οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις. Προσδοκούμε βάσιμα πως τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού Προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα είναι εντός στόχων".