Ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ τα οφέλη της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια και μέχρι να φτάσουν οι δύο πλευρές στη διαιτησία, με βάση αποφάσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα ΑΞΙΑ, η οποία επισημαίνει ότι η προσφυγή και η παραμονή της ΔΕΗ στη διαιτησία έγινε με αποκλειστικά δική της πρωτοβουλία.
"Όμως, εξετάζοντας κανείς την υπόθεση ΔΕΗ - Αλουμίνιον την τελευταία τριετία, θα δει ότι το δώρο των 110.000.000 ευρώ, που, έστω και μέσω της διαιτησίας της ΡΑΕ, έκανε η ΔΕΗ στην Αλουμίνιον, δεν ήταν το μοναδικό".
Το δημοσίευμα φέρνει στο φως και άλλο "δώρο", όπως το χαρακτηρίζει, "αφού, τον Αύγουστο του 2010, υπεγράφη ένα Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον, με την οποία η ΔΕΗ κούρεψε το προηγούμενο χρέος της Αλουμίνιον, για καταναλώσεις της περιόδου 1.7.2008 έως 30.6.2010, κατά περίπου 25.000.000 ευρώ. Η μείωση αυτή υποτίθεται ότι ήταν νομότυπη βάσει μιας άλλης (πάλι) διαιτητικής απόφασης (της υπ' αριθμ. 8/2010), η οποία επέβαλε διαπραγμάτευση για αύξηση του τιμολογίου από 1.7.2008 από 0% έως 10%. Εφαρμόζοντας, λοιπόν, την απόφαση αυτή, μετά από «σκληρή» και «επιτυχή» διαπραγμάτευση, η ΔΕΗσυμφώνησε σε μηδενική αύξηση του τιμολογίου, αποκλειστικά και μόνο για την Αλουμίνιον, χαρίζοντάς της αυτά τα 25.000.000 ευρώ από το χρέος της".
Το δημοσίευμα συνεχίζει, αποκαλύπτοντας ότι "το συγκεκριμένο –υποτίθεται νομότυπο – Πλαίσιο Συμφωνίας περιείχε και μια παράνομη και ποινικά κολάσιμη ρύθμιση, αφού όχι μόνο κουρεύτηκε το χρέος της Αλουμίνιον κατά 25.000.000, αλλά της δόθηκε και η δυνατότητα να αποπληρώσει το κατά συμβιβασμό υπόλοιπο ποσό, των περίπου 82.595.000 ευρώ, σε 42 μηνιαίες δόσεις, με επιδοτούμενο από τη ΔΕΗ επιτόκιο περίπου 1,5% (Εuribor μηνός +1%), τη στιγμή, που το κόστος δανεισμού της ΔΕΗ ήταν πολύ υψηλότερο, της τάξης του 7 – 8 %. Με τον τρόπο αυτό, χαρίστηκαν από τόκους στην Αλουμίνιον περίπου άλλα 11.500.000 ευρώ (!), λες και η ΔΕΗ ήταν τράπεζα για να χρηματοδοτεί τους μεγαλoφειλέτες και ανταγωνιστές της".
"Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι κανείς από εμάς τους απλούς καταναλωτές δεν μπορεί να κάνει ρύθμιση με τη ΔΕΗ, όχι σε 40, αλλά ούτε καν σε 4 δόσεις, και μάλιστα με υψηλότατη χρέωση επιτοκίου. Εκεί, που αξίζει να σταθούμε, είναι στο γεγονός ότι στην παρόμοια ακριβώς περίπτωση της – μάλιστα και κρατικής – ΛΑΡΚΟ, την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, το αντίστοιχο επιτόκιο, που της χορηγήθηκε για την αποπληρωμή του δικού της χρέους, ήταν ίσο με το «μέσο σταθμικό κόστος χρήματος της ΔΕΗ, επικαιροποιούμενο ανά ημερολογιακό τρίμηνο», δηλαδή το 7-8%. Αυτά τα ξέρουν οι εισαγγελείς που ψάχνουν την υπόθεση ;", διερωτάται η εφημερίδα.