Έναν προϋπολογισμό με πολλούς... αστερίσκους κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, να επιχείρησε να “χρυσώσει το χάπι”, υποστηρίζοντας πως ο προϋπολογισμός έχει την αρχική έγκριση της τρόικας, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν... κατέρριψε το επιχείρημα αυτό, σχολιάζοντας πως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωνε ότι "η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους", ζητώντας μάλιστα νέες θυσίες από τους Έλληνες.
Αναφορικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, υποστήριξε πως η ελληνική οικονομία είναι πλήρως χρηματοδοτημένη για τους επόμενους μήνες και δε θα αντιμετωπίσει ταμειακά προβλήματα από την παράταση της διαδικασίας, η οποία, όπως ανέφερε, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και μετά τα Χριστούγεννα. “Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κρατά τόσο πολύ. Πρέπει να αντιμετωπισθούν μια σειρά από προβλήματα”, είπε.
Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ για το 2014 το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα 2,956 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ, έναντι 1,5% που απαιτεί το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.
Το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη κατά 0,6%, έναντι ύφεσης 4% φέτος και αύξηση επενδύσεων 5,3%, έναντι μείωσης 5,9% εφέτος, ενώ τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 54,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% έναντι του 2013. Ο Προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,258 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,8% σε σχέση με εφέτος. Από άμεσους φόρους ο νέος προϋπολογισμός αναμένει 21,5 δισ. ευρώ , έναντι 19,8 δισ. ευρώ το 2013. Από τους έμμεσους φόρους αναμένονται 24,08 δισ. ευρώ, έναντι 24,5 δισ. ευρώ εφέτος. Από ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαιοειδών αντί για 1,1 δισ. ευρώ εφέτος αναμένονται εισπράξεις 536 εκατ. ευρώ, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επιφέρει έσοδα 161 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 3,2 δισ. ευρώ ή 6% σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2013. Το 2014 για τόκους θα πληρωθούν 6,150 δισ. ευρώ και για χρεολύσια 24,930 δισ., συνολικά δηλαδή πάνω από 30 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες αποδοχών και συντάξεων θα είναι 17,78 δισ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες συρρικνώνονται κατά 400 εκατ. ευρώ, στα 1,932 δισ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για τον Απρίλιο του 2014 υπάρχει πρόβλεψη για τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως είχε εξαγγείλει πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός.
Εν μέσω αυτών των αριθμών, ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει την Παρασκευή συνάντηση στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ, αναζητώντας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt, στήριξη, όμως η απάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι προβλέψιμη: “Θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα υπογραμμίσει πως η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τις σημαντικές θυσίες και θα προτρέψει την κυβέρνηση να δείξει αντοχή και να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Ο Σαμαράς δεν θα πρέπει να ελπίζει σε παραχωρήσεις”.
Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος αν μη τι άλλο ήταν ιδιαίτερα “κομψή” στις διατυπώσεις της για τη χώρα μας, αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα "πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα ενώ πριν λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς", και χρησιμοποιώντας μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας για να υπεραμυνθεί των προγραμμάτων διάσωσης στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.