Alpha Bank: Εισπρακτικά αποτυχημένος θα είναι ο φόρος ακινήτων

Τορπιλίζει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα η παρατεταμένη αβεβαιότητα από τις δίχως τελειωμό διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, προειδοποιεί η Αlpha Bank, στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο. Ωστόσο, η Alpha Bank αναγνωρίζει πως η πορεία των οικονομικών μεγεθών στη χώρα εξακολουθεί να σηματοδοτεί την επερχόμενη ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία.

Αναφερόμενοι στον νέο φόρο στα ακίνητα, οι αναλυτές της τράπεζας σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τις εισηγήσεις βουλευτών των κομμάτων που κυβερνούν για εκ βάθρων ανατροπή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΑ), επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις αιτιάσεις της τρόικας ότι απαιτούνται νέα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα για την ομαλή εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2014, εκεί που καμιά ανάγκη για τέτοια μέτρα δεν ήταν δυνατό να στοιχειοθετηθεί με τον ΕΝΦΑ.

Όπως διαμηνύει η Alpha Bank, αντί για την αναγκαία προσαρμογή του ΕΝΦΑ σε συγκεκριμένους τομείς (όπως, π.χ., στα εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα, στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, στα κενά διαμερίσματα που έχουν παραμείνει κλειστά λόγω της εξάχρονης ύφεσης, στην φορολογία των ενοικίων, κ.ά.) στους οποίους παρουσίαζε δυσλειτουργίες, όπως είχε εκτενώς επισημανθεί, προτιμήθηκε η πλήρης διαστρέβλωση της αιτιολογικής του βάσης. “Αντί για έναν ανταποδοτικό και λειτουργικό φόρο ακινήτων από τον οποίο θα εισπράττονταν τα αναγκαία έσοδα του κράτους για τη χρηματοδότηση της συντήρησης των υποδομών και των υπηρεσιών που εξασφαλίζουν την αξία και τη λειτουργία αυτών των ακινήτων, επιδιώκεται και πάλι να αποκτήσουμε ένα φόρο που θα είναι εκ πρωιμίου εισπρακτικά αποτυχημένος, από τον οποίο, τετραγωνίζοντας τον κύκλο, αναμένονται σημαντικά έσοδα παρά τον δραστικό περιορισμό της φορολογικής βάσης, και ο οποίος θα πληρωθεί, αν πληρωθεί, και πάλι “από τους άλλους”. Όχι από εμάς”, επισημαίνεται.

Έχουμε προ πολλού ανακαλύψει “τους άλλους”, υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Alpha Bank. Στη δεκαετία του 2000 είχαμε τον ξένο δανεισμό. Τώρα έχουμε τους “πλούσιους”, ή επί το κομψότερο, το περιουσιολόγιο, και ακόμη τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και ενίοτε το βαρύ πυροβολικό της κατάργησης του δημοσίου χρέους (θα πληρώνουμε όταν έχουμε, δηλαδή όταν μας περισσεύουν μετά την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών).

“Με την κατάργηση του ΕΝΦΑ και την υιοθέτηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) σε συνδυασμό με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) από το 2014 ουσιαστικά εγκαταλείπεται η πολιτική διεύρυνσης της φορολογικής βάσης στη φορολογία ακινήτων”, υποστηρίζει η Alpha Bank, εκτιμώντας πως με τον ΕΦΙΑ ωφελούνται εκατομμύρια κάτοχοι ακινήτων και με τον ΦΑΠ επιβαρύνονται τα συνήθη υποζύγια των γνωστών φορολογουμένων - “ο τέλειος συνδυασμός”, σχολιάζει η Alpha Bank

Καταλήγοντας, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν: “Για να περιοριστούν δε ακόμη περισσότερο οι τυχόν αντιδράσεις, αποφασίστηκε ο περαιτέρω περιορισμός της φορολογικής βάσης του ΦΑΠ, με την αύξηση του αφορολόγητου από τα 200.000 στα 300.000. Επιπλέον, για να περιοριστούν οι αντιδράσεις της τρόικας ανακοινώθηκε ότι τα φορολογικά έσοδα που θα βεβαιωθούν στον ΦΑΠ 2014 θα ανέλθουν στα 660 εκατ. Εάν αυτά τα έσοδα από τον ΦΑΠ προστεθούν στις ανωτέρω επίσημες εκτιμήσεις για τα έσοδα από τον ΕΦΙΑ, ύψους 2,55 δισ, τότε τα συνολικά έσοδα που θα βεβαιωθούν από τον ΕΦΙΑ+ΦΑΠ εκτιμώνται στα 3,2 δισ. το 2014 και, με είσπραξη του 83%, τα έσοδα που θα εισπραχθούν εκτιμώνται στα 2,65 δισ. Δηλαδή κατά 250 εκατ. περίπου χαμηλότερα από ότι έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα. Έτσι, ακόμη και με αυτές τις εξαιρετικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, η διαστρέβλωση του ΕΝΦΑ και η εκ νέου προσφυγή στον ΦΑΠ, συνεπάγονται τη δημιουργία ενός μη δυνάμενου να αμφισβητηθεί ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2014 που υπερβαίνει τα 250 εκατ. με βάση τις εκτιμήσεις των εισηγητών του ΕΦΙΑ και τα 400 εκατ. με βάση τις εκτιμήσεις της Τρόικα”.